1965.

undefined
U Rijeci omiljeni "beat ansambl" Kockari koji su osim Josipa Forembachera Pepija činili Roland Šuster (vokalni solist), Željko Lušičić (orgulje), Mirko Sertić (bas gitara) i Rajko Štiglić (bubnjevi)

 

Melodije Kvarnera '65, pišu ondašnji mediji, zaživjele su u narodu prije negoli su startale. A održane su u dvorani kina Neboder 19. i 20. svib­nja, pod pokroviteljstvom Kulturno-prosvjetne zajed­nice Rijeka i u čast “20. godišnjice oslobođenja Rijeke. Žiri u sastavu Mario Nardelli, kompozitor, Vigor Finderle i Đuro Tomašević, predstavnici Udruženja muzičara SR Hrvatske, Josip Forembacher, glazbenik, i Šandor Fike, novinar, odlučili su u kojih će dvadeset kompozicija Riječani uživati tijekom dvije festivalske večeri. Organizatori ovo­godišnjeg Natječaja Melodije Kvarnera '65 bili su Udruženje muzičara zabavne i narodne glazbe SRH - podružnica Rijeka te Koncertni ured u suradnji s ilustriranim zabavnim listom o moru Plavi putevi.


Skladbe

1. RIKO MOJA (C. Matetić - C. Matetić - F. Pomykalo) Duo KVARNER

2. DOČEK NA RIVI (N. Kalogjera - I. Krajač - N. Kalogjera) Ivica ŠERFEZI

3. JEDNO LJETO S TOBOM (Z. Runjić - A. Dedić - J .Forenbacher) Arsen DEDIĆ

4. FEŠTA NA PALUBI (Lj. Kuntarić - B. Chudoba - ans."Sonori") Roland ŠUSTER

5. TANGO MORA (A. Petrović - T. Finderle - Z. Černjul) Toni KLJAKOVIĆ

6. MOMCI S JADRANA (M. Bogliuni - S. Jakševac - F. Pomykalo) Toni LESKOVAR

7. U KRILU KVARNERA (D. Dukić - S. Jakševac - D. Dukić) Vice VUKOV

8. SUVENIR (N. Milotti - B. Obradović - F. Pomykalo) Toni KLJAKOVIĆ i Višnja KORBAR

9. KAD ZORA MORE POZLATI (I. Kerbler - B. Chudoba - F. Pomykalo) Višnja KORBAR

10. SUNČANO LJETO (P. Gotovac - D. Britvić - K. Oblak) Vikica BREŠER

11. MORNARSKE PRIČE (Z. Krkljuš - Z. Krkljuš - ans. "Adriatik") Zvonimir KRKLJUŠ

12. DOĐI SA MNOM NA MORE (M. Kinel - M. Kinel - Z. Černjul) Toni KLJAKOVIĆ

13. PJEVAM TEBI PRIMORKO (I. Kustan - B. Chudoba - N. Kalogjera) Toni LESKOVAR

14. LJETO (N. Kalogjera - I. Krajač - N. Kalogjera) Saša SABLIĆ

15. BALATURA (D. Srbljenović - S. Benzon - F. Pomykalo) Maruška ŠINKOVIĆ

16. STARI RIBAR (C. Zrelc - A. Mihić - F. Pomykalo) Duo KVARNER

17. OSTANI TU (Z. Golob - Z. Golob - N. Kalogjera) Arsen DEDIĆ

18. POKLONI MI OSMIJEH (A. Petrović - A. Petrović - ans."Suveniri") Bruno HRABAR

19. MOJ BROD ZOVU POVRATAK (Lj. Kuntarić - S. Vrančić - Z. Černjul) Vice VUKOV

20. JEDNOG LJETA (P. Krstulja - P. Krstulja - F. Pomykalo) Višnja KORBAR

Izvođače je pratio Riječki zabavni orkestar pod dirigentskom palicom Zlatka Černjula, te instrumentalni sastavi Adriatik, Sonori i Suveniri, a voditeljski dvojac činili su Helga Vlahović i Đuro Tomaševvić. Kuriozitet se ovaj put zove Zvonimir Krkljuš koji je na festivalu nastupio u tri uloge – kao autor glazbe, tekstopisac i izvođač.

 undefined

Đuro Tomašević i Dunja Rajter vodili su Melodije Kvarnera '65


Nagrade


NAGRADE PUBLIKE:

1. Arsen DEDIĆ, skladba "OSTANI TU“ autora Zvonimira GOLOBA

2. Višnja KORBAR i Toni KLJAKOVIĆ, skladba "SUVENIR" autora Nella MILOTTIJA (nagrada Udruženja muzičara SRH zbog korištenja istarskog melosa)

3. Roland ŠUSTER i „SONORI“, skladba FEŠTA NA PALUBI, autor Ljubo KUNTARIĆ

 

NAGRADA STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA:

Vikica BREŠER, skladba "SUNČANO LJETO" autora Pere GOTOVCA

NAGRADA ZA ARANŽMAN:

Krešimir OBLAK za aranžman skladbe "SUNČANO LJETO“

NAGRADA REVIJE ZA JAZZ I ZABAVNU MUZIKU „RITAM" IZ NOVOG SADA:

Kompozitor Nello MILOTTI za skladbu "SUVENIR" u izvođenju Tonija KLJAKOVIĆA i Višnje KORBAR Žiri za odabir najvedrije melodije na festivalu činili su Fran Potočnjak, muzički suradnik RTV Zagreb, Marino Zurl, novinar Arene, i Branislav Kupusinac, glavni urednik Ritma.

NAGRADA ZAGREBAČKE REVIJE "STUDIO": Višnja KORBAR, skladba "JEDNOG LJETA" autora Petra KRSTULJE


undefined
 Duo Kvarner

U Areni br. 231 Marino Zurl je zapisao: Premda se očekivalo da će se na pobjedničkom postolju poja­viti neki kompozitor koji živi na Kvarneru (Ljubo Kuntarić, Ivo Kustan, Aco Petrović ili Celeste Zrelc), iznenađenje je bilo potpuno kad je iskusnim domaćim autorima najvišu nagradu odnio gost iz Zagreba, književnik i kompozitor Zvonimir Golob, početnik u komponiranju...

Mnogi su govorili kako se pjesma nalazi podosta "izvan natječajnih uvjeta", odnosno u sebi nema ni natruhe istarsko-kvarnerskog melosa, no publika je rekla svoje proglasivši je najboljom kompozicijom Melodija Kvarnera '65.

Ni ove godine riječki festival nije dodijelio nijednu novčanu nagradu. Organizatori su to protumačili riječima: "Ovo je festival entuzijasta i sigurni smo da ćemo i bez visokih novčanih nagrada, zahvaljujući samo tom entuzijazmu, postići da ovaj festival postane naša specifična muzička tradicija". Zanimljivo je i da tekstopisci nisu dobili ni pokal ni novce, jer nagrada za tekstopisce uopće nije posto­jala.


undefined

Festivalski orkestar činili su mahom članovi orkestra NK Ivana Zajca

Festivalije

U već spomenutom broju Arene Zurl je opisao sukob publike i nazočnih televizija (Studio Zagreb i Ljubljana): Organizator ovog festivala bio je toliko oduševljen činjenicom što se zagrebačka televizija prihvatila snimanja festivalskih priredaba da je dopustio da TV majstori upravo zagospodare dvoranom. Režiser Anton Marti je svjetlosnim efektima stvarao pravu kabaretnu atmosferu, a TV kamere su se s nekoliko tehničara superiorno šetale po pozornici i gledalištu, nervirajući publiku.

Dalje opisuje sukob na relaciji tekstopisac i žiri: Zvonimir Krkljuš se ozbiljno naljutio na žiri, koji je njegov tekst za pjesmu “Mornarske priče" izmijenio tako da je publici postao nesimpatičan. Naime, iz tog izmijenjenog teksta izlazi da su naši pomorci u svijetu veliki "donžuani" koji, kad dođu kući, jedva čekaju da se vrate gejšama ili "Ruskinjama s blagim očima".

Donosi Zurl pred čitatelje i nepodopštinu Vice Vukova: Vice Vukov je kao predsjednik Udruženja muzičara, uručujući pokal Nellu Milottiju, iskoristio pravo da govori pred mikrofonom pa je rekao tom autoru da mu čestita na iskrenoj pjesmi, koja je dobro došla u eri stvaranja kompozicija “pseudo-intelektualne konstrukcije". U kuloarima se pročulo da se to odnosi na Goloba pa je uvrijeđeni pobjednik festivala na kraju čak odbio primiti čestitku od Vice Vukova. Na festivalu se pojavio i direktor Festivala "Melodije Jadrana" Vinko Lesić. Njega je jedan zlobnik upitao: "Kakva je razlika između ovog i Splitskog festivala?“, a Lesić mu je odgovorio: “Dva prema dvanaest milijuna dinara" objasnivši da Split za svoj festival troši dvanaest milijuna.

U novosadskom Ritmu objavljen je razgovor s Nellom Milottijem kojeg je ista revija i nagradila na Melodijama Kvarnera '65. S današnjeg aspekta čitatelju vrlo smiješno zvuči tekst u kojem stoji: Nello Milotti nepoznato je ime širokom krugu ljubitelja zabavnih melodija. Ovo riječko takmičenje kompozitora prvo mu je sudjelovanje na nekom od festivala zabavnih melodija. Na nekoliko ranijih, na kojima je konkurirao, jednostavno nije prolazio. Njegove kompozicije otpale bi još u fazi odabiranja radova. Pa ipak, iako dosta star za debitanta, ima 38 godina, njegov debi je potpuno uspio. Osim nagrade Ritma koja mu je dodijeljena kao autoru najvedrije melodije, dobitnik je još dviju - druga nagrada publike i nagrada Udruženja muzičara SRH kao kompozitoru koji je na najbolji način iskoristio primorski i istarski melos.

U tom je razgovoru Milotti rekao: Ima desetine festivala i na stotine zabavnih melodija. Međutim, malo je takvih pjesama koje i kad se na festivalima spusti zavjesa nakon završetka, ostaju među nama. Malo je melodija koje duže žive od par festivalskih dana. (...) “Suvenir" je pjesma koja će se pjevati. Bar ja mislim. Rađena je bez velikih muzičkih pretenzija. Pisana je tako da bude pristupačna svakom i da je prihvate svi. Suveniri Istre - to su dobro vino, riba i prekrasni pejzaži ovog dijela zemlje. Pjesma o njima je naš običan čovjek, onakav kakav je on ustvari i kakav želi biti. Raspjevan i vedar.

Obrad Suvajdžić, novinar koji potpisuje tekst, razgovor završava riječima: Nello Milotti neće prestati s radom na polju zabavne muzike. Zato, bez sumnje, treba očekivati da se sve češće srećemo s ovim imenom u svijetu zabavnih melodija. To je kompozitor kakvog naša zabavna muzika treba: raspjevan, vedar i prije svega originalan, što danas baš i nije lako biti. I nitko više neće pitati za vrijeme festivala: Nello Milotti, da to nije nečiji pseudonim?

U svakom slučaju, gospodinu Suvajdžiću obistinila su se predviđanja, Nello Milotti postao je mnogo više od onog što je novinar Ritma daleke 1966. godine predvidio.

undefined

 Maruška Šinković na stepeništu kina "Neboder" (danas HKD) ispred plakata festivala

undefined
Iz programske knjižice
undefined
Iz tjednika "Arena"

undefined
članak iz "La voce del popolo"