1966.

undefined

 Ira Kraljić i Dinko Banić koji su s pjesmom "Bokaleta" osvojili publiku, fotografirani s dirigentom Josipom Pepijem Forenbacherom


Popis izvođača, pišu ondašnji novinari, bio je blago rečeno iznenađujući. Osim Slovenca Bojana Kodriča, pojavilo se i dvoje interpretatora iz tadašnjih TV centara Beograda (Predrag Gojković Cune) i Novog Sada (Ljiljana Petrović). Dvoje potonjih ipak nije nastupilo na festivalu zbog izmjene najavljenog fes­tivalskog termina, jer su u to vrijeme bili zauzeti. Tako su priliku dobili i neki debitanti, među kojima i Radojka Šverko.


Skladbe

1. DOLAZI LJETO (N. Milotti - B. Obradović - J. Forenbacher) Duo KVARNER

2. MOJA MALA KALA (M. Margitić - M. Margitić - J. Forenbacher) Rosanda TURICA

3. POČINJE IGRA (D. Ottaviani - D. Ottaviani - D. Ottaviani/J. Forenbacher) Saša SABLIĆ

4. SRETNO KUME (C. Matetić - G. Viškanić - J. Forenbacher) Lidija PERCAN

5. VEĆ JE VRIJEME (B. Radošek - D. Britvić - Z. Černjul) Višnja KORBAR i Zvonko ŠPIŠIĆ

6. PRIČA O MORU (M. Korbler - S. Jakševac - M. Korbler) Ivo ROBIĆ

7. IZMEĐU TVOJA DVA DALEKA MORA (D. Vidak - O. Živković - A. Nećak) Radmila KARAKLAJIĆ

8. FEŠTA O VINČANJU (Z. Runjić - N. Bučan - VIS "Uragani") Rosanda TURICA i Saša SABLIĆ

9. IZGUBLJEN SAN (C. Zrelc - A. Mihić - Z. Černjul) Zvonko ŠPIŠIĆ

10. CVIĆE NA PONEŠTRI (I. Korbler - B. Chudoba- I. Korbler) Trio TIVIDI

11. LIPI KAPETAN (I. Kustan - B. Chudoba - J. Forenbacher) Radojka ŠVERKO

12. ZALIVAJ MARE CVIĆE (Đ. Srbljenović - S. Benzon - Z. Černjul) Bojan KODRIČ

13. ZAGRLJAJ KVARNERA (P. Krstulja - D. Banić - J. Forenbacher) Ira KRALJIĆ

14. BARBA FRANE (Lj. Kuntarić - D. Jelić - J. Forenbacher) Duo KVARNER

15. ŠKOLJKA (D. Ottaviani - D. Ottaviani - D. Ottaviani / J. Forenbacher) Saša SABLIĆ

16. VALI MI NOSE BARKU (A. Petrović - V. Viduka - J.Forenbacher) Radojka ŠVERKO i Vito DUNDARA

17. U NOVOM NA PLAŽI (D. Dukić - S. Jakševac - D. Dukić) Ivo ROBIĆ

18. ZVONČARI (M. Kinel - M. Kinel - J. Forenbacher) Trio TIVIDI

19. PROLAZE LAĐE (B. Ružić - A. Bešlin - Z. Černjul) Višnja KORBAR

20. BOKALETA (N. Milotti - B. Obradović - J. Forenbacher) Ira KRALJIĆ i Dinko BANIĆ

21. DI CVITA RUŽMARIN (H. Piliš - S. Benzon - VIS "Uragani") Radmila KARAKLAJIĆ

22. NA TVOM LICU (Z. Golob - Z. Golob - N. Kalogjera) Bojan KODRIČ

23. USPAVANKA MORU (C. Zrelc - C. Zrelc - J. Forenbacher) Duo KVARNER


Izvođače je pratio orkestar Udruženja muzičara zabavne i narodne muzike Rijeka na čelu s dirigen­tom Josipom Pepijem Forenbacherom, ženski vokalni sekstet i VIS Uragani. Voditelji festivalskih večeri bili su glumci Lela Margitić i Slavko Šestak.

undefined


Nagrade

Organizatori su te 1966. godine, u najboljoj namjeri da glasovanje bude što demokratičnije, načinili pogrešku koja je možda i odlučila pobjednika, budući da i dalje na festivalu publika odlučuje o pobjedniku. Naime, pravo glasa imali su svi prisut­ni gledatelji, a svima je znano da dvorana riječkog Nebodera i pulska Arena ne primaju isti broj pos­jetitelja. Puljani su skladbi Bokaleta svog sugrađanina Nella Milottija dali čak 1119 glasova, dok je u Rijeci na drugoj festivalskoj večeri ta skladba, iako u izvedbi riječkoj publici dragih sugrađana Ire i Dinka, dobila samo 37 glasova. Dakle, Arena je odlučila pobjednika.

NAGRADE PUBLIKE:

1. Ira KRALJIĆ i Dinko BANIĆ, skladba "BOKALETA" autora Nella MILOTTIJA (1300 glasova)

2. Rosanda TURICA, skladba "MOJA MALA KALA" autora Marijana MARGITIĆA (1171 glas)

3. Saša SABLIĆ i VIS "URAGANI", skladba "ŠKOLJKA" autora Darija OTTAVIANIJA


 NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST:

Dario OTTAVIANI za tekst skladbe "ŠKOLJKA"

Nagradu za najbolji tekst (prvi put od osnutka festi­vala) dodijelio je riječki Novi list, a o najboljem tekstopiscu odlučio je stručno povjerenstvo u sastavu Ana Košćina, urednica rubrike kultura, Vladimir Šegota, slobodni reporter, te Nikola Lorencin, novinar.undefined

Ira Kraljić u društvu vrsnih glazbenika - Mario Nardelli, Ferdo Pomykalo i Josip Pepi Forenbacher


Festivalije

 

Zanimljivost te festivalske 1966. godine, svakako je činjenica da su prva tri mjesta podijelili debitanti na festivalu. Te je godine i Nello Milotti u svojim kompozicijama pokazao briljantno korištenje istarske ljestvice, a publika je sve više tražila pjesme na čakavštini; tako je sedam kompozicija na čakavštini, kako stoji u godišnjim izvješćima Radio Rijeke, bilo najtraženijim kompozicijama 1966. godine (Zvončari Marija Kinela, Sretno kume Srećka Matetića, Barba Frane Ljube Kuntarića...). Zanimljivo je da su popularnost stekle i one kompozicije u kojima se istarski melos tek provlači, a "more" je u tekstu tek prisutno, kao što su, uostalom, i dvije pjesme pobjednice: Školjka te Moja mala kala.

Osim već spomenutih debitanata i Radojke Šverko, po prvi put na festivalu je zapjevala i Lidija Percan, a Melodije Kvarnera '66 bile su na neki način prilika za širu afirmaciju riječkog VIS-a Uragani, jer je magnetoskopska snimka emitirana na tadašnjoj JRT 30. lipnja u elitnom terminu od20.30 do 21.45 sati. Konačno, te Melodije Kvarnera '66 afirmirale su i jedno od najvećih imena riječke zabavne glazbe - Josipa Pepija Forenbachera. U vezi s Pepijem, u tekstu koji je potpisao D. Čarapina, između ostalog je pisalo: Ovogodišnje "Melodije Kvarnera" imale su dvanaest Forenbacherovih aranžmana, među njima i aranžmane nagrađenih pjesama. Napisani za dvadesetak dana, nakon priredbe dobili su neprikrivene pohvale i komplimente. Kakav posao leži i zato ga ikoliko je bilo problema, to zna samo aranžer čovjek kojem se na kraju najmanje odaje priznanje. (…)

Potom je Pepi prokomentirao tri festivalske večeri rekavši:

Kompletno gledanaovogodišnja muzička manifestacija je iznad nivoa istoimenih prošlogodišnjih i nekih drugih festivala. Kao aranžeri dirigent orkestra neću pretjerati ako kažem da je orkestar pored svih nedostataka koji su proistekli iz malog broja proba, prezauzetosti muzičara, generalne probe bez prve trube, trombona, nekih muzičara za koje je ova priredba bila ipak veliko iskušenje u potpunosti zadovoljio. Međutim, ne govorim o tome da je sastav bio drugi i da se više vježbalo, da kvalitet ne bi bio još zapaženiji.

U to je doba Forenbacher imao i svoj band, točnije muzički ansambl Kockari (beet-ansambl), koji su osim Pepija činili Roland Šuster (vokalni solist), Željko Lušičić (orgulje), Mirko Sertić(bas gitara) i Ratko Štiglić (bubnjevi). Na upit novinara potpisano kao E. O. o najvećem uspjehu ansambla osnovanog u travnju 1966., Pepi je  odgovorio: Nedavno smo svirali melodiju za film Isadora Duncan“ koji se snima u Opatiji i drugim istarskim centrima. Roland Šuster pjeva melodiju „Zbogom crna ptico“(„By, by black bird“).


undefined

Nezaobilazan festivalski tandem - kompozitor Nello Milotti i tekstopisac Boško Obradović
 

Iskustvo od prethodne dvije godine pokazalo je da termin u mjesecu svibnju i nije baš najsretnije odabran, prvenstveno zbog posjećenosti, te su orga­nizatori Melodija Kvarnera (Koncertni ured Rijeka, Kulturno-prosvjetna zajednica Rijeka) odlučili festi­valske večeri preseliti u lipanj, točnije 9. lipnja u Pulu, a 10. i 11. u Rijeku. No, ni taj termin nije bio konačan. Zbog angažiranja ondašnje JRT, odnosno njezinog zagrebačkog studija za snimanje završnog koncerta koji je već te termine imao rezervirane za neko drugo snimanje, Melodije Kvarnera su održane 18. lipnja u pulskoj Areni, te 19. i 20. lipnja u dvorani kina Neboder u Rijeci. Organizatori su odlučili poraditi i na reklami, pa su na sastanku održanom u prostorijama riječkog Koncertnog ureda zamolili javna glasila, ponajprije Novi list, da pomnije prate festival.

undefined


 

undefined