1969.

undefined
Na svaku festivalsku večer mikovska karavana kretala je ispred NK Ivana Zajca plavim autobusima Kvarner Expressa na radost brojnih građana Rijeke

 

Ove godine Melodije Kvarnera postaju Festival Melodije Istre i Kvarneru ili skraćeno MIK. I to ponajviše iz razloga šio su se Istrani - kompozitori, tekstopisci, aranžeri, izvođači, kao i domaćini, bunili što tadašnje ime festivala "ignorira" nazočnost umjetnika s područja Istre, kao i njihov doprinos festivalu. Sve je riješeno vrlo brzo - dodatkom riječi "Istra" u naziv festivala. Počeo je 5. lipnja u Kraljevici, proputovao Bakar, Rab, Lovran, Pazin i Krk, 1. srpnja zbog odmora pauzirao, te nastavio preko Senja, Kastva i Pule do grada finalista - Rijeke. Finale je održano 5. srpnja u riječkom kaza­lištu Ivana Zajca. Glazbeni dio organizacije koji je predvodio prof. Vojko Kiš odlučio je MIK temeljili na sintezi mladih, ali iskusnih sudionika, velikih imena i domaćih debitanata. Ova godina ostat će zapamćena i po tome što su prvi put tijekom festi­valskih večeri i amateri imali "svojih pet minuta". I još nešto - finalnu večer Festivala Melodije Istre i Kvarnera u izravnom televizijskom i radijskom pri­jenosu mogla je pratiti čitava ondašnja država.


undefined         Toni Kljaković i VIS Dalmacija na finalnoj večeri u NK Ivana Zajca

Stručno povjerenstvo za kompozicije u sastavu prof. Natko Devčić, Mićo Brajević, prof. Vladimir Fajdetić. prof. Vojko Kiš i Franco Squarcia, te žiri za tekstove u sastavu dr. Đuro Rošić, Zvane Črnja i prof. Mario Glogović među mnoštvom pristiglih kompozicija izabrali su 21 koja će se naći u konkurenciji Festivala MIK '69.


Skladbe

1. ZADNJI VJAJ (M. Margitić - M. Margitić - I. Forenbacher) Duo NEDA i MILJENKO

2.PARTILI SU (H. Piliš - S. Benzon - F. Pomykalo) Lidija PERCAN

3. MORE I LJUBAV (M. Bogliuni - P. Kanižaj - F. Pomykalo) Mirko CETINSKI

4. ČA ĆE REĆ (I. Rožić - L. Istrijan - B. Adamič) Radojka ŠVERKO i Franco SQUARCIA

 5. NEVERA (Z. Špišić / J. Forembacher - Z. Špišić - I. Forembacher) Roland ŠUSTER

6. RIJEČKO VEČE  (I. Robić - S. Jakševac - Z. Černjul) Ljiljana BUDIČIN-MANESTAR

7. LABINSKI KOVARI (ton s TV snimke) (N. Milotti - A. Černjul - M. Nardelli) Ansambl "DALMACIJA"

8. BOĆI (ton s TV snimke) (T. Vidošić - D. Gervais - F. Pomykalo) Tomislav BORIĆ

9. NAJLJEPŠE MORE (ton s TV snimke) (M. Kinel - M. Kinel - B. Adamič) Lada KOS

10. VEČER (M. Jeličić - I. Bostjančić - M. Jeličić) Kvartet STUDIO

11. BROD (M. Nardelli - Bonivačić / Rožin - M. Nardelli) Toni KLJAKOVIĆ

12. VA DRAGEN GRADU MOM (H. Piliš - S. Benzo - B. Adamič) Franco SQUARCIA i Ivica UJEVIĆ

13. MIRISAL JE RUŽMARIN (I. Stamać - S. Benzon - Z. Černjul) Vjekoslav JUTT

14. BALADA O SENJU (I. Krajač - I. Krajač - S. Kalogjera) Kvartet 4M

15. DIVOJKA IZ OŠTARIJE ((ton s TV snimke) Lj. Kuntarić - R. Chudoba - J. Forembacher) Radojka ŠVERKO

16. DUGI TREPTAJ DANA (J. Forembacher - B. Vegar - J. Forembacher) Roland ŠUSTER

17. NA NOVU PLOVIDBU (M. Korbler - D. Cesarić - M. Korbler) Lada KOS

18. ČAKAVSKA PODOKNICA (E. Cossetto - E. Cossetto - E. Cossetto) Kvartet STUDIO

19. SAMANJ(N. Milotti - A. Tonković - F. Pomykalo) Tomislav BORIĆ i Toni KLJAKOVIĆ

20. NA REČINI (Z. Korpar - M. Balota - B. Adamič) Elda VILER

21. MORA (B. Rajković - B. Rajković - B. Adamič) Ansambl "DALMACIJA"

Festivalskim orkestrom dirigirali su Bojan Adamič, Zlatko Černjul i Ferdo Pomykalo, u pauzama festivalskih večeri (za vrijeme prebrojavanja glasova) nastupili su Pjevački zbor RKUD Zvijezda Danica (Kraljevica), Čakavska scena Rijeka (Bakar), Vokalni sekstet Rab (Rab), Mješoviti zbor Crvena zvijezda (Kastav), Riječki vokalni oktet (Lovran), Folklorno društvo Mate Balota (Pula) i Pjevačko društvo Uskok (Senj). Treba naglasiti i dolazak istarskih pjevača Lidije Percan, Mirka Cetinskog i Ljiljane Budičin-Manestar, koji su uz Radojku Šverko stvorili uistinu jak korpus istarskih snaga na MIK-u, što se najbolje vidjelo tijekom dugih mikovskih godina. Festival su vodili Ljubo Jelčić i Ksenija Urličić.


undefined

Najbolja skladba po mišljenju publike bila je skladba "Samanj" u izvedbi Tonija Kljakovića i Tomislava Borića. Na fotografiji vidimo Tonija, skladatelja Millottija i petnaestogodišnjeg tekstopisca pobjedničke skladeb Antu Tonkovića

NAGRADE

 

NAGRADA PUBLIKE (pehar RTV Zagreb):

Toni KLJAKOVIC i Tomislav BORIĆ, skladba „SAMANJ" autora Nella MILOTTIJA, tekstopisca Ante TONKOVIĆA i aranžera Ferda POMYKALA

Ni u medijima ni u festivalskom biltenu ne postoje podaci o drugom i trećem mjestu po izboru publike, no iščitavajući rezultate iz Kastva i Pule, gradova domaćina koji su prethodili finalu u Rijeci, možemo zaključiti da su za najbolji plasman borbu vodile kompozicije Mirisal je ružmarin, Balada o Senju, Dugi treptaj dana i Zadnji vijaj.

 

NAGRADA STRUČNOG ŽIRIJA (pehar Saveza Udruženja muzičara zabavne i narodne muzike Zagreb:

Nello MILOTTI za skladbu "SAMANJ"

NAGRADA "NOVOG LISTA" "SREBRNO JEDRO" ZA NAJBOLJI TEKST:

Ivan BOSTJANČIĆ za riječi melodije "VEČER"

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI ORIGINALNI ČAKAVSKI TEKST:

Armando ČERNJUL za tekst pjesme "LABINSKI KOVARI

Nagradu dodjeljuje Narodno sveučilište Drago Gervais  iz Opatije.

 

NAGRADA RADIO RIJEKE "ZLATNI MIKROFON" ZA NAJBOLJI ARANŽMAN:

Josip FORENBACHER za aranžman vlastite skladbe "DUGI TREPTAJ DANA"

NAGRADA ZA NAJDUŽI PLJESAK:

Ivica KRAJAČ za kompoziciju "BALADA U SENJU" Nagradu je dodijelio zagrebački zabavni časopis Plavi vjesnik.

NAGRADA PROSVJETNOG SABORA HRVATSKE ZA PROMICANJE AMATERIZMA:

Grad PAZIN

Ova se nagrada dodjeljuje za najuspješniju organi­zaciju kulturno-umjetničke djelatnosti u okviru fes­tivala. Pazin je u popratnim manifestacijama okupio 240 sudionika iz cijele Pazinštine koji su bili dijelom niza smotri, recitala, likovnih priredaba, folklora i sportskih natjecanja. Ovom nagradom Pazin je stekao pravo otvaranja festivala iduće godine. Pohvale su dobili Senj, Krk, Pula i Kastav.

 

NAGRADA TURISTIČKOG SAVEZA HRVATSKE ZA NAJBOLJE UREĐENO MJESTO:

Grad SENJ

Pohvale su dobili Bakar, Kraljevica i Rab. Organizacijski odbor festivala te je godine uputio posebnu zahvalu Novom listu koji je, kaže se u objašnjenju, na najefikasniji način pratio cijeli fes­tival, dao informacijama izuzetno veliki prostor i nagrađivao publiku, čime je uvelike pridonio popu­larnosti festivala i uspješnom nastupu u svim mjes­tima.


undefined

Kvartet 4M na terasi u Selcu


Festivalije

 

MIK je u samom startu poradio na promidžbi. U razgovoru organizatora i Novog lista prije samog početka festivala dogovoreno je da će te godine festival uz novinara pratiti i fotoreporter. Dužnost novinara bila je pratiti koncerte i izvješćivati o atmosferi, nastupima pjevača i domaćih amatera, te donositi rezultate glasovanja po gradovima. Fotoreporter je bio zadužen za vrlo specifičan fotoreporterski posao. Naime, u svakom je mjestu morao posebno snimiti gledalište jer je Novi list uveo i nagradnu igru nazvanu Posjetitelj u krugu. Nakon svakog koncerta na izabranu fotografiju gledališta bacao se novčić i tako bi onaj koji je ostao u krugu bivao nagrađen "zlatnim nalivperom".

Te su godine po prvi put tiskane notne knjižice pjesama koje su se našle u festivalskoj konkurenciji, a organizatori su došli na još jednu kvalitetnu ideju - festivalska karavana kretala je svake večeri ispred kazališta Ivana Zajca. Brojni znatiželjnici koji su iz večeri u večer dolazili pred kazalište na ispraćaj karavane, potvrdili su da je potez bio pravi. Naime, mnogo je Riječana svoje miljenike htjelo vidjeti "uživo", pa i popričati s njima ako je bilo prilike. Festivalski statističari izračunali su da je u popratnim manifestacijama festivala sudjelovalo 2,400 ljudi, da je festival odgledalo 12.400 gledatelja, te da je podijeljena 61 nagrada. Zanimljiv je i podatak koji kaže da su sudionici mikovske karavane vozeći se od mjesta do mjesta nastupa u autobusima Kvarner-expresa napravili više od 2.500 kilometara.

A i danas se prepričava gesta tada već vrlo popularne Radojke Šverko koja je prekinula svoj nastup u Barceloni da bi mogla nastupiti na MIK-u.

Iz ankete koju je Novi list objavio po završetku festivala izdvajamo mišljenja Mirka Sertića i Andrije Fišćura (VIS Kockari) koji kažu: Ne bi se trebalo previše robovati istarskom melosu jer se takve melodije neće lako probiti na tržište...

I za kraj - tekstopisac prvonagrađene pjesme Samanj, Ante Tonković, te je godine proslavio svoj petnaesti rođendan.


 undefined    Preslika prvog notnog izdanja skladbi s festivalaundefined

U Senju je MIK uvijek bio rad viđen gost. Na pozornici su duo Neda i Miljenko