1983.


undefined

Ira Kraljić na MIK-u '83 pjevala je pjesmu "Melodije Istre i Kvarnera"

Ovaj, po ondašnjoj računici, jubilarni 20. MIK startao je u nimalo jubilarnoj atmosferi. Gostoprimstvo ka­ravani uskratili su dugogodišnji domaćini - Pag, Buzet i Novi Vinodolski. Festival je počeo 18. lipnja u Bujama, nastavio se u Bakru, Rovinju, Čavlima, Kašteliru, Sušačkoj Dragi, a finale održao 25. lipnja u Pazinu. Vidljivo je da se Sušačka Draga i Kaštelir pojavljuju kao dva nova domaćina festivalske kara­vane. I nije samo gubitak provjerenih gradova domaćina snašao MIK '83. Dogodilo se njemu nešto još i gore Jugoton nije htio izdati ploču s festivala, RTV Zagreb više nije željela prenositi završnu večer, a festivalski orkestar nije imao dirigente, pa se s pravom može zaključiti kako je MIK još po nečemu jedinstven na svijetu. Imao je orkestar bez dirigenata, a festivalske večeri su održane bez ikakvih problema.

 

Skladbe

1. MELODIJE ISTRE I KVARNERA (A. Baša - Z. Turak - A. Baša) Ira KRALJIĆ

2. GROBNIČKI FEŠTARI (H. Piliš - I. Brdar - K. Oblak) Mensur PUHOVAC

3. NA KVARNERU JEDNE NOĆI (Lj. Bukić - Lj. Bukić - S. Glojnarić) Ljubica BUKIĆ

 4. MOJA ISTRA (B. Zahtila - I. Koroman - D. Lukač) Mirko CETINSKI

5. CON LUI IN MOTOCICLETA (A. Baša - M. Kinel - A. Baša) Lidija PERCAN

6. ČEKANJE (L. Kos - L. Kos - L. Kos) Lada KOS

7. NI GA ČA JE PAZIN (N. Milotti - D. Načinović - K. Oblak) Angelo TARTICCHIO

8. LEH MI SE NASMIJ (I. Rožić - I. Brdar - A. Baša) Milka ČAKARUN LENAC

9. LUCIJETA (B. Zahtila - D. Načinović - D. Lukač) Ljiljana BUDIČIN-MANESTAR

10. DVA SUSEDA RIBU SU LOVILI (A. Baša- I.Beg - A. Baša) Grupa 777

11. MORNAREVO MORE (J. Forenbacher - R. Kučić - J. Forenbacher) Marinella DOBRILOVIĆ

12. ISTRA MI JE DRUGA MATI (N. Milotti - B. Obradović - K. Oblak) Toni KLJAKOVIĆ

13. ZAD FRIŽIDERA (J. Forenbacher - R. Kučić - J. Forenbacher) Betty JURKOVIĆ

14. TU ME JE MAMA ČEKALA (M. Balta - Ž. Sobol - R.Rihlman) Erol MLAKAR

Voditeljski je par već godinama isti - Ljubo Jelčić i Ester Fantov.


undefined

Festivalski katalog iz 1983. godine 


Nagrade

NAGRADE PUBLIKE:

1. Lidija PERCAN, skladba "CON LUI IN MOTOCICLETA" (A. Baša - M. Kinel - A. Baša)

2. Grupa 777, skladba "DVA SUSEDA RIBU SU LOVILI" (A. Baša - B. Beg - A. Baša)

3. Ljubica BUKIĆ skladba "NA KVARNERU JEDNE NOĆI" (Lj. Bukić - Lj. Bukić - S. Glojnarić)

 

NAGRADA "ZLATNI MIKROFON" ZA NAJBOLJI ARANŽMAN:

Darko LUKAČ za skladbu "MOJA ISTRA"

NAGRADA "ROŽENICE" ZA NAJBOLJE KORIŠTEN ISTARSKI MELOS:

Bruno ZAHTILA za skladbu "MOJA ISTRA"

NAGRADA "SREBRNO JEDRO" ZA NAJBOLJI TEKST:

Rudolf KUČIĆ za tekst skladbe "MORNAREVO MORE”

 

Sjećanja

Ljubo Jelčić, TV zvijezda u pravom smislu te riječi i danas jedan od najdojmljivijih glasova Radio Zagreba, za voditeljskim mikrofonom Festivala MIK našao se točno dvadeset puta. Točnije, kako je 1967. godine stao za taj voditeljski mikrofon, nije ga, na veselje i televizijskog i onog "uživo" gledateljstva, ispuštao sve do kraja "starog MIK-a". Upitavši ga što mu prvo pada na pamet kad danas netko spomene Festival MIK, gospodin Jelčić je odgovorio: Druženja, putovanja i činjenica da nikad u životu ne bih upoznao sva ta prelijepa mjesta i gradove Istre, Primorja i otoka da nije bilo tog festivala.

Ističe kako je voditi još uvijek jedan i jedini putujući glazbeni festival u Hrvata bilo izuzetno naporno, no dodaje kako su to bile one godine u ljudskom životu kad čovjek može sve izdržati, kad mu ništa nije teško i ne predstavlja problem. Uostalom, uvijek sam bio u dobrom društvu. Svi ti mikovci koje sam tijekom dvadeset godina imao čast upoznati, prekrasni su ljudi. Družili smo se i na pozornici i za putovanja i izvan svega toga. S veseljem se i danas sjetim gospođe Alverne, profesora Zlatica, zatim Juranića, potom svih pjevača, od onih s kojima sam počeo svoju voditeljsku karijeru na MIK-u do onih mlađih, koji su došli kasnije, primjerice Vjekoslava Jutta. Sjetim se i zgode kad je mladi debitant, bez ikakve zle namjere, u svakom gradu mijenjao naziv pjesme da bi se svidio publici i konzekvenci koje je zbog toga pretrpio. Sjećam se svih kolegica koje su sa mnom nastupale u voditeljskom paru, a sad ću vam ispričati i jednu anegdotu vezanu uz nas voditelje i MIK. Ne znam sad koje je to godine bilo, no karavana je došla na Krk i te se večeri festival trebao održati na onom krčkom trgu na kojem se održava i danas (Kamplin op.a.). Kako je trg bio u fazi renoviranja, a i okolne zgrade, zbila se zbilja simpatična zgoda. Mislim, simpatična gledana s današnje distance. Festivalska večer već je trebala krenuti, a ja se stalno osvrćem u potrazi za kolegicom Ksenijom Urličić koja je sa mnom činila voditeljski par. Nje ni od korova i tada dolazi gospodin Nepokoj i sav uzbuđen mi kaže kako Kseniju ne mogu nigdje pronaći pa neka ja sam počnem s konferansom, a kad se pojavi, ona će “uletjeti". I tako vodim ja vodim festival i negdje na desetoj ili jedanaestoj pjesmi evo Ksenije. Što je bilo, gdje je bila? Pa, kako sam vam već rekao, prostorije u kojima su nam bile smještene garderobe također su bile u fazi renoviranja. Ksenija je ušla na presvlačenje i za sobom zatvorila vrata. Kad se presvukla i htjela izaći, to više nije mogla jer vrata s unutarnje strane nisu imala kvaku. Trebalo joj je ravno deset kompozicija lupanja kad ju je uspio netko čuti i pustiti van. Dakle, kad se oslobodila zatvora, Ksenija je dotrčala na scenu. Eto, i sami vidite da je taj festival po svemu specifičan, a meni jedna od najdražih uspomena u karijeri.