1991.

undefined

Koliko su Riječani živjeli za MIK i u godinama kad se on nije održavao, svjedoči fotografija Robrta Kalčića snimljena na večeri retrospektive MIK-a održanoj u sklopu Dana svetog Vida na nekadašnjem Trgu Grivica

  

RETROSPEKTIVA MELODIJA ISTRE I KVARNERA

     Pet godina, po prestanku "starog MIK-a", u sklopu dana proslave Svetog Vida, sveca zaštitnika Grada Rijeke, organizacijski odbor proslave te Milka Čakarun Lenac, ponukani stalnim inzistiranjem pučanstva o obnovi MIK-a, osmislili su retrospektivnu večer tijekom koje su izvedene najpoznatije mikovske kompozicije. Paralelno s tim događanjem Andrej Baša i Ivica Rušin izrađivali su elaborat za neki budući MIK. Organizatori nisu ni slutili koliki će biti odaziv Riječana na to događanje, a sve je iznenadi­la činjenica da i nakon pet godina od prestanka festivala, on svom snagom živi u srcima stanovnika Istre, Primorja i otoka.

       Na retrospektivnoj večeri održanoj 15. lipnja 1991. godine na riječkom Trgu Grivica nastupili su Angelo Tarticchio, Voljen Grbac, Nino Načinović, Ira Kraljić-Trošelj, Mensur Puhovac, Ivica Ujević, Lada Kos, Erol Mlakar, Saša Sablić, Betty Jurković, Roland Suster, Mirko Cetinski, Ljiljana Buđičin-Manestar, Toni Kljaković, Milka Čakarun Lenac i Aldo Galleazzi. Nakon nostal­gične večeri nabijene emocijama, za riječki Novi list (17. lipnja 1991.) Mikovci su izjavili sljedeće:

Toni Kljaković: Nakon svih tih godina MIK-a i pet godina od njegovog prestanka, sretan sam što sam opet ovdje da bar još jednom, u životu otpjevam neku od prekrasnih melodija s tog festivala.

Voljen Grbac: Sjajno! Za mene je ova večer potvrda da, grad i regija apsolutno imaju identitet koji, im je prečesto osporavan.

Lada Kos: Izuzetan događaj koji upućuje kako je moguće da, dolazi vrijeme, da, se okrenemo sebi samima. Manifestacija koju treba oživjeti, da bi mladom, naraštaju približila njegovu kul­turu, folklor, naslijeđe.

Betty Jurković: Dirnuta sam. Nisam očekivah toliko publike, a ona, me se čak dobro sjeća. Zajedno smo pjevali, moje pjesme.

Aldo Galleazzi: Žalosno je stoje MIK prekinut. Nadam se nje­govom povratku s novim tekstovima i, novom, muzikom.

Erol Mlakar: MIK je našem kraju dao lijepe tekstove, adaptirao je, tešku istarsku ljestvicu.

Milka Čakarun Lenac: Inicijativa za retrospektivu MIK-a pokrenuta je od svih koji vole ovu manifestaciju, a ja sam samo prikupljala informacije i okupljala sve zainteresirane. Moram reći, kad se pokrenula prvotna inicijativa, nismo se nadali ovakvom odazivu mojih kolega.

Upravo ta retrospektiva bila je prvi znak da bi u skoroj budućnosti neki novi MIK, na neki novi način, mogao zapjevati Istrom, otocima i Kvarnerom. To se, uostalom, i dogodilo 1993. godine.


undefined

Zajednička fotografija mikovaca koji su nastupili na "večeri sjećanja" 1991. godine