1993.

undefined

Mirko Cetinski i Đani Maršan s pjesmom "Adio Bionda" pobjednici su prvog obnovljenog MIK-a


Prvi "obnovljeni MIK" startao je 15. lipnja, točno u 21 sat u pulskoj Areni. Osim Pule, gradovi domaći­ni bili su Umag, Rab i Rijeka, u kojoj je, na Gatu Karoline Riječke, 19. lipnja održano finale. Pokrovitelj MIK-a '93 bio je Grad Rijeka, suorgani­zatori Grad Rab i Grad Umag, a nositelj organizaci­je Festival MIK, organizacija kulturnih mani­festacija d.o.o.

 undefined

Zajednička snimka istarski izvođača s MIK-a '93

 

Skladbe

1. BUONA NOTTE (N. Milotti - D. Načinović - A. Baša) Joso BUTORAC i grupa VIVAK

2. HOMO DOMA BARBA IVE (B. Krajcar - D. Načinović - D. Rapotec) Meri TROŠELJ i Robert JUSTINIĆ

3. ISTRIJAN I BUKALETA (A. Tarticchio - D. Š. Kalac - N. Kalogjera) Angelo TARTICCHIO i klapa "KRK"

4. VRBNIČE, STARI GRADE (D. Perhat- D. Perhat - D. Tolja) JOZEFINA

5. KAD ZASOPE TRIEŠTINKA (V. Filčić - Z. Turak - J. Forenbacher) Branko FUĆAK i Trio RIO

6. SREBRNI DAH (B. Jurković - M. Trinajstić - D. Tolja) MARINELLA

7. TURISTI (J. Vuk - R. Kučić - J. Vuk) Pero PANJKOVIĆ

8. MARTINJA (G. Signorelli / M. Radolović- J. Crljenica - J. Forenbacher) Vesna NEŽIĆ RUŽIĆ i "MAGNOLIJA"

9. SANTA BARBARA (grupa "Grad" - grupa "Grad"- grupa "Grad") GRADIĆ PEJTON

10. STARA LJUBAV (I. Badurina - N. Brumen - J. Banov) Zorica KONDŽA

11. NE BACILAJ (D. Tolja - A. Šarar - D. Tolja) Davor TOLJA

12. ADIO BIONDA (D. Maršan - D. Maršan - A. Baša) Dani MARŠAN i Mirko CETINSKI

13. FRANE HOD PO SPEŽU (A. Valenčić - M. Lipovšek -.J. Forenbacher/D.Tolja) Nenad VETMA i Šonja ČEBULAR

14. SANTA EUFEMIA (M. di Capua - D. Načinović - A. Baša) Toni CETINSKI

15. REGIPET COLOR DE ROSA (A. Baša – D. Orlić- A. Baša) Sergio PAVAT

16. NEVERIN (A. Galleazzi - C. Matetić - JForenbacher) Duško JELIČIĆ (Bonaca) i klapa "KRK"

17. QUANDO SARO IN AMERICA (M. Bevilaqua - D. Načinović – A. Baša) Zdravko ŠKENDER

18. ROŽA, ROŽA . Novković  - N. Zuban - A. Baša) Elio PISAK i "HISTRI"

 

Festivalski orkestar bio je sastavljen od članova grupe Abraxas, dirigent je bio Josip Forenbacher, a prvi voditeljski par obnovljenog MIK-a činili si Neva Funčić i Robert Ferlin, poznata voditeljska imena s Radio Rijeke.

 undefined

Nastup na Rabu Duško Jeličić Dule i Toni Cetinski iskoristili su za demonstraciju penjanja na jarbol


 U festivalskoj konkurenciji među izvođačima samo četvero njih nisu bili debitanti (Angelo Tarticchio, Marinella, Vesna Nežić Ružić, Mirko Cetinski), a svima ostalima to je bio prvi MIK. Potražimo li pak debitante među tekstopiscima, aranžerima i kompozitorima, dolazimo do zaključka da se na MIK-u '93 pojavilo preko sedamdeset posto novih imena! Ipak, samo četiri interpreta, te samo četiri autora ne dolaze s područja na kojem je festival iznikao, tako da se s pravom može zaključiti kako je 24. MIK uistinu bio festival Istrana, Primoraca i otočana. Festivalske su se večeri sastojale od dva dijela: regularni, odnosno konkurentni, te revijalni. U revijalnom dijelu koji se odvijao između završetka konkurentnog i proglašenja pobjednika, u vrijeme dok je glasačka komisija (Krešimir Rukavina, Miodrag Đuza Stojiljković, Dražen Herljević, Dubravka Munjas i Slavica Mrkic Modrič) prebrojavala glasove, nastupili su Ira Kraljić i Nino Načinovie, Ljiljana Budičin-Manestar i Mirko Cetinski, Toni Kljaković, Lidija Percan, Erol Mlakar, Josip Bajok, Betty Jurković, Milka Čakarun Lenac i Aldo Galleazzi.

 undefined

1993. godine u sklopu festialskih večeri priređena je i retrospektiva tzv. "starog MIK-a" na kojoj je nastupio i Josip Bajok

Nagrade

NAGRADE PUBLIKE:

1. Đani MARŠAN i Mirko CETINSKI, skladba "ADIO BIONDA" (Đ. Maršan - Đ. Maršan - A. Baša)

2. Toni CETINSKI, skladba "SANTA EUFEMIA“ (M. di Capua - D. Načinović - A. Baša)

3. Zdravko ŠKENDER, skladba "QUANDO SARO IN AMERICA" (M. Bevilaqva - D. Načinović - A. Baša)

 

NAGRADA RADIO PULE "ROŽENICE" ZA NAJBOLJE KORIŠTEN ISTARSKI MELOS:

Giani SIGNORELLI i Mladen RADOLOVIĆ za skladbu "MARTINJA"


NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST:

Marija TRINAJSTIĆ za tekst skladbe "SREBRNI DAH“

 

NAGRADA RADIO RIJEKE "ZLATNI MIKROFON" ZA NAJIZVOĐENIJU PJESMU NA RADIOPOSTAJAMA:

Elio PISAK i grupa "HISTRI”, skladba "ROŽA, ROŽA" (Đ. Novković - N. Zuban - A. Baša)

Iako se Zlatni mikrofon na "starim MIK-ovima" »dodjeljivao za najbolji aranžman, a već od iduće, odnosno, 1994. godine za najbolju interpretaciju, na prvom obnovljenom MIK-u dodijeljen je za najveću slušanost na radiopostajama.


undefined

MIK u pulskoj Areni

  

Festivalije

 

Prigodom obnavljanja MIK-a, u ime pokrovitelja, Grada Rijeke, gradonačelnik Slavko Linić je izjavio: Domaća riječ, domaća muzika i kanat, odnosno svi Riječani kao i Fiumani nerazdvojni su dio Rijeke, a samim time i MIK-a. MIK nam je dao imena kojima se ponosimo i cijenim inicijativu njegova povratka, zapravo zahvalan sam ljudima koji ga vraćaju. Jer MIK će nesumnjivo iznova dati nova imena koja će proslaviti Rijeku i naš kraj. Biti pokrovitelj festivala kao što su "Melodije Istre i Kvarnera" velika je čast (Festivalski katalog, lipanj 1993. godine).

Obnovljeni je MIK nastavio kuburiti s kišom, baš kao i "stari". U Novom listu od 19. lipnja 1993. pod naslovom: Nevera s Kvarnera odgodila MIK, zapisano je: Za sinoć predviđena, 3. festivalska večer MIK-a '93 koja se trebala održati na rapskoj rivi, odgođena je zbog velikog nevremena. Ukoliko se vrijeme smiri, koncert će se održati danas u 10 sati, nakon čega će karavana MIK-a krenuti put Rijeke.

Nevrijeme se smirilo i Rabljani, kao i brojni turisti, imali su priliku odgledati nesvakidašnji festival u kojem izvođači nastupaju na brodu, a publika sjedi na rivi. Pravi otočni spektakl.

undefined

Mikovska je karavana te godine u Rab uplovila s dva broda - Arbianom i Albatrosom. A na Albatrosu je grupa Abraxas upriličila dugoploveći koncert.

  

Osim što se u retrospektivnom dijelu prvog obnovljenog MIK-a našlo deset najslušanijih kompozicija tijekom 23 godine - MIK-a, pred sam start finalne večeri na riječku su se rivu spustili padobranci, članovi Aerokluba Kvarner, a između konkurentnog i retrospektivnog dijela riječko je nebo "prošarao" spektakularan vatromet. Između ostalih atraktivnih detalja bilježimo i onaj kad je voditelj Robert Ferlin, zatrčavši se iz back stagea na binu, zapeo o nespretno postavljen kabel i skoro "finalno“ završio u moru.

A pobjednici prvog obnovljenog MIK-a nakon proglašenja press službi su izjavili:

Mirko Cetinski: Čujte, što reći nakon svega toga? Jed­nostavno, kao član Upravnog odbora festivala, kao jedan od četvoro koji su sve dali, i svoje vrijeme, i dušu, i tijelo (?!), i sve što treba da bi festival oživio, da bi se opet rodio sa željama da bude puno bolji od svih onih ranije, što nije lako jer su svi festivali MIK-a bili stvarno lijepi, dragi, nama srcu prirasli. A eto, mislim da je sam uspjeh u tome da je čak i bolji od onih ranijih s obzirom da ove godine imamo barem osam do deset bitova. Mislim da će te pjesme sve ostati, da će se vrtjeti, da će biti pjevane u našem kraju, u našoj Istri i Primorju, a vjerujem i puno šire. Prema tome, MIK je pobijedio.

Đani Maršan: Sad bih možda trebao reći ono što je u ovakvim prilikama uobičajeno - da sam sretan, što je točno. Da sam presretan, što je također točno. Da sam sretan što se dogodilo da sam autor glazbe i teksta i izvođač pobjedničke pjesme koju je publika dobro primila, što je također točno. Nisam razmišljao o tome da bih pobijedio. To je doista prava istina, e, a1 kad sam bio drugi po glasovima publike, počeo sam misliti o tome možda i dođe neka nagrada, ali nije to bilo odmah konačno. I kako je Mirko maloprije rekao - najveća nagrada i prva nagrada je Festival MIK, jer ovo što se dogodilo među nama, to je nezaboravno, to putovanje na Rab, to nevrijeme, to jugo, idući dan pjevanje, Pula, Umag... Ja sam sad pomalo i tužan. Trebao bih biti jako sretan, jesam, ali s druge strane sam i tužan jer je sve to završilo.

Marija Trinajstić, prva nagrađena autorica teksta nakon šestogodišnje pauze MIK-a, bila je kratka i jasna: A kako san? Sretna da sretneje ne moren bit!

 


undefined


Mirko Cetinski, Andrej Baša, Milka Čakarun-Lenac i Ino Mirković, odnosno direkija MIK-a na jedrenjaku Albatros

undefined

Raspoložena ekipa MIK-a na putu prema Rabu

undefined

Otkačena grupa "Grad" nazvana "Gradić Peyton" i pjesma "Santa Barbara"

undefined

Vesna Nežić Ružić i duo Magnolija izvode "Martinju" u Umagu