1998.

undefined

Čavjani su oduvijek od dolaska karavane MIK-a činili spektakl, pa bije nikakvo čudo što je mikovska karavana 1998. godine na Čavle "doplovila" brodom


MIK '98 gostovao je u Grožnjanu, Čavlima, Puli, Rijeci, Krku i u Poreču (finale). Festival je trajao od 21. do 27. lipnja, pokrovitelji festivalskih večeri bili su gradovi Poreč, Krk, Rijeka i Pula te Općina Grožnjan, nositelj organizacije bila je direkcija Festivala MIK, a suorganizatori organizacijski odbor Grada Poreča, općine Čavle i Grožnjan, turis­tičke zajednice Krka i Rijeke te Poglavarstvo Grada Pule.


 Skladbe

1. MOJA ANKA  (M. Tuhtan - Z. Turak / M. Tuhtan - M. Tuhtan) "MARINERO BAND"

2. BUDI TU (M. di Capua - D. Načinović - M. di Capua / J. Feher) "HIGHLANDERS"

3. LETNJA NOĆ (I. Lesica - Z. Marunić - I. Lesica) Vivien GALLETTA

4. NAVIGAL SAN (A. Justić - A. Morić - A. Justić) "TABAKO i AQUARIUS" i klapa "KRK"

5. DA SI ME ONDA OTEL (A. Valenčić - V. Juretić - A. Valenčić) Sanja LUKANOVIĆ

6. BALUN (B. Krajcar - Lj. Bestulić Stanković - A. Valenčić) Vili ŠKUFLIĆ

7. GIRASOLE (Đ. Novković - D. Načinović - A. Valenčić) NOVELLA

8. ČA SAN JA SAD ZA NJU (S. Bulešić - L. Morosin - A. Croci) Sandi BULEŠIĆ

9. RAJ (Kolaž - Z. Marunić - I. Lesica) "KOLAŽ"

10. VRNULA SI MI SMIH VA OKO (D. Paulik - V. Juretić - R. Grubišić) Joso BUTORAC i "VIVAK"

11. FRUTIVENDOLO (I. Lesica - G. Viškanić - A.Tuhtan - I. Lesica) Duško JELIČIĆ

12. HODI Z MANUN (M. Bobuš / R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Karin KULJANIĆ

13. ISTRIJANKA (B. Krajcar - Lj. Bestulić Stanković - A. Lazarić) Alen LAZARIĆ

14. OSTANI KRAJ MENE (R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Werner BROZOVIĆ

15. NE ZOVI ME VIŠE (N. Tamarut - L. Poščić - A. Valenčić) JOZEFINA

16. NAŠE MATERI (A. Valenčić - V. Alilović / M. Lipovšek - A. Valenčić) "BATTIFIACA"

17. 800 METRI (E. Maružin - E. Maružin - E. Maružin) "GUSTAFI"

18. DAŽ (B. Krajcar - B. Krajcar - A. Vitasović) Alen VITASOVIĆ

19. CICE I GUZICE (D. Turina - D. Turina - E. Stanić) ŠAJETA

20. BELLA FIUMANA (A. Rena - A. Rena - A. Baša / A. Valenčić) Mladen GRDOVIĆ

21. PADA DAŽ (D. Novković - Lj. Bestulić Stanković - A. Baša) Vesna NEŽIĆ RUŽIĆ i Sergio PAVAT

22. LIPA MLADOSTI MOJA (A. Baša - A. Baša - A. Baša) Tereza KESOVIJA i klapa "KRK"

23. LIPOTO MOJA (I. Badurina - V. Juretić - A. Baša) Vinko COCE

24. KAD SAN TI BILA (I. Lesica - Z. Marunić - A. Baša) Radojka ŠVERKO

Voditelji festivala bili su Robert Ferlin i Dubravka Medak.

 

undefined

Političari su oduvijek pohodili mikovske festivalske večeri



Nagrade

NAGRADE PUBLIKE:

1. Radojka ŠVERKO, skladba "KAD SAN TI BILA" (I. Lesica - Z. Marunić - A. Baša)

2. Karin KULJANIĆ, skladba "HODI Z MANUN" (M. Bobuš / R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić)

3. Vesna NEŽIĆ RUŽIĆ i Sergio PAVAT, skladba "PADA DAŽ" (Đ. Novković - Lj. Bestulić Stanković - A. Baša)

NAGRADE STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA:

1. Vesna NEŽIĆ RUŽIĆ i Sergio PAVAT, skladba "PADA DAŽ" (Đ. Novković - Lj. Bestulić Stanković - A. Baša)

2. JOZEFINA, skladba "NE ZOVI ME VIŠE" (N. Tamarut - L. Poščić - A. Valenčić)

3. "HIGHLANDERS", skladba "BUDI TU" (M. di Capua - D. Načinović - M. di Capua / J. Fecher)

 

NAGRADA "ZLATNI MIKROFON" ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU:

JOZEFINA, skladba "NE ZOVI ME VIŠE"


NAGRADA "ROŽENICE" ZA NAJBOLJE KORIŠTEN ISTARSKI MELOS:

Bruno KRAJCAR, skladba "BALUN"


NAGRADA "LJUBO PAVEŠIĆ" ZA NAJBOLJI TEKST:

Ljubica BESTULIĆ STANKOVIĆ za tekst skladbe "PADA DAŽ"


NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA:

"MARINERO BAND" sa skladbom "MOJA ANKA" (M. Tuhtan - Z. Turak / M. Tuhtan - M . Tuhtan)


"PRIJELAZNA ZASTAVICA", NAGRADA ZA NAJBOLJEG DOMAĆINA

Općina ČAVLE


undefined

 Alen Lazarić 1998. nastupio je sa skladbom "Istrijanka" (B. Krajcar - Lj. Bestulić Stanković - A. Lazarić)


Festivalije

 

Nagrada za najbolji aranžman na MIK-u '98 nije dodijeljena, a službeno objašnjenje glasilo je kako se među prisutnim aranžerima stručni ocjenjivački sud nije mogao opredijeliti za najboljeg, budući da je najmanje deset aranžera moglo podijeliti tu nagradu.

Došlo je i do izmjene u press službi. Dotadašnji trojac novinara Novog lista, Slavica Mrkić Modrić, Dubravka Munjas i Dražen Herljević, a kojima su često pomagali Karmen Bosnić i Paolo Gregorović, novinari Glasa Istre, zamijenile su Irena Grdinić s Primorskog radija i Lea Domijan s Radio Rijeke, ili, kraće rečeno, press služba je s pisanih medija prešla na elektronske.

Prije početka MIK-a '98 direktor festivala, Andrej Baša, u Novom listu od 22. lipnja 1998. godine izjavio je sljedeće: Što se ovogodišnjeg MIK-a tiče, ima puno novosti. Jedna od njih je i ta što će gradovi domaćini karavane u dvije minute biti predstavljeni u izravnom televizijskom prijenosu finalne večeri koja će se održati u Poreču. U tim spotovima bit će prikazane ljepote tih gradova, panoramski avionski snimci, dočeci i atmosfera prije samog početka MIK-a. Novost je i videozid u svakom gradu, što će omogućiti kvalitetnije praćenje festivalskih večeri te osigurati jasnoću pregleda s obzirom da će na videozidu biti i naslovi pjesama. Ta preglednost važna je i zbog glasovanja. Također, bit će snimljeni pozdravi izvođača koji će se emitirati prije njihovih nastu­pa, dakle nešto kao na Eurosongu. (...) Glazbeno i tekstualno, MIK svake godine sve više naginje prema pop izričaju. No, ove godine imamo i jednu punk pjesmu, jednu rockersku, lako da se može reći da je, gledan s aspekta glazbe, vrlo raznolik. Svatko, od najmlađih pa do najstarijih, može naći jedan dio za sebe, a sve je opet upakirano u ozrač­je tekstova koji su odraz mentaliteta ovog kraja.

Za videozapise bio je zadužen Studio Irs art iz Kastva.


undefined

 Prateći vokali nekoliko godina zaredom bili su dio riječkih "Putokaza"

  

Sjećanja

Radojka Šverko, po mišljenju mnogih ne samo prva dama MIK-a, već prva dama hrvatske glazbe općenito, nastupala je na “starom" i na "novom” MIK-u. Na "starom" je čak prekinula turneju u Španjolskoj kako bi mogla nastupiti na jedinom hrvatskom putujućem festivalu, a na "novom" je čak zabilježila nekoliko pobjeda tako da su se organizatori s pravom "pobojali" da će na svakom MIK-u Radojka slaviti. Upitavši je za neko sjećanje s festivala, ona je, kao i mnogi sudionici te glazbene karavane, najprije izredala sve lijepo i specifično vezano uz festival, a onda nam je pojasnila kako ju je MIK naučio dvjema stvarima - direktor je u pravu i kad to očigledno nije, te dođi na zakazani posao uvijek sat vremena ranije. A sve pouke sežu u prošlost MIK-a. Priča hrvatske i mikovske pjevačice osebujna glasa glasi ovako: Proba je bila zakazana u Guvernerovoj palači u terminu od 9 do 14 sati. Ja sam došla između 10 i 11, u pratnji supruga, i na terasi zatekla kolege kako čekaju na red. Za prvim stolom sjedile su Ksenija Urličić, Betty Jurković i sad ne znam je li treća bila Milka ili Ira, no, uglavnom, misleći kako do 14 imam još ohoho vremena, ležerno sam im prišla i pozdravila. No, već prvi pogled na njihova lica dao mi je do manja kako nešto nije u redu. Jedna od njih, ne znam koja, priopćila mi je: "Ava mane, moraš na razgovor kod direktorice". Ništa meni tada nije bilo jasno, no uputila sam se u direktoričin ured koji se nalazio u Guveru, u sadašnjoj sali za vjenčavanja, srela po putu Ivicu Nepokoja koji mi je rekao kako je direktorica strašno ljuta na mene i kako moram “na raport'. I dalje zbunjena došla sam do pred direktoričin ured, gdje mi je pak tajnica festivala, gospođa Ljubica Došen, priopćila: "Ljuta je". Nemajući pojma o čemu se radi, pokucala sam i ušla, da bi me direktorica Alverna Smokvina dočekala riječima: "Mi na festivalu ne trebamo nikakve zvijezde, zakasnili ste na probu, skidam vam dnevnice". Rečeno, učinjeno, iako ja nisam bila nikakva zvijezda. Istina, ostvarila sam međunarodni uspjeh, ali u mom se životu niti u ponašanju ništa nije promijenilo, osim što se više nisam vozila busom nego autom. Uglavnom, ja sam uredno odradila taj MIK, ali ga više nisam ljubila kao prije. I to iz razloga što smatram da mi je bila nanesena nepravda, jer da je negdje pisalo kako moram na probu doći u 9, ja bih došla, ali kako je pisalo da su probe od 9 do 14, ne vidim zašto sam ja koja sam došla u 10.30 ili 11 zvijezda. Zaboljelo me i to što sam tijekom te mikovske turneje shvatila da su se i kolege podijelile, jedni su stali na moju stranu, a drugi na direktoričinu. Dobra atmosfera je bila poljuljana, a kako je te godine bilo puno gradova, to je za mene predstavljalo pravu tlaku. Ipak, tada sam nešto naučila i zapamtila za cijeli život, a naučila sam kako se u budućnosti odnositi prema poslu. Naučila sam tko je glavni i da u životu postoje nepravde. A očito je da me taj događaj jako pogodio kad ga pamtim do dan danas. 

 

undefined

Radojka Šverko s pobjedničkom pjesmom "Kad san ti bila" (Lesica-Marunić-Baša) na finalnoj večeri u Poreču