2006.

undefined

Dolazak mikovske karavane u Mali Lošinj


Lipanj je, kako to obično i biva, mjesec Festivala Melodije Istre i Kvarnera, a ove je godine karavana MIK-a, još uvijek jedinog putujućeg glazbenog festivala u Hrvata, startatala 16. lipnja u Malom Lošinju. Već 17. karavana je zasvirala i zapjevala u Puli, 18. na Čavlima, 19. u Labinu, 20. u Novalji, 21. u Krku, 22. je malo predahnulai, da bi 23. doputovala u Rijeku na "generalku", te u subotu, 24. lipnja u Rijeci upriličila i svoje "grande finale". Uključivši Novalju u svoj itinerer Festival se ove godine proširio na tri županije, te osim uobičajenih Primorsko-goranske i Istarske odlučio "nastupiti" i u Ličko-senjskoj. Devet dana "mikovskog kampananja" donijelo je i 22 nove kompozicije.


undefined

Tri tenora, Mirko Cetinski, Voljen Grbac i Joso Butorac pjevaju pobjedničku pjesmu Prošeći se z manun po Kvarneru


Skladbe

1. DOPRI BARKUNE (R. Grbac - R. Grbac - A. Vitasović) Robertino

2. PARTILA JE MALA (O. Dešić - R. Pilepić - O. Dešić) Marko TOLJA

3. DOĆ ĆU DOMA OKOL STOMORINE (V. Škaron - V. Juretić - O. Dešić)Robert MANESTAR i Klapa GROBNIK

4. BOĆA I BULIN (I. Leseca / A. Šaina - S. Laginja / A. Šaina - R. Grubišić) Ivana MARČELJA

5. SOPELA (M. Grdinić - M. Grdinić - R. Grubišić) Tabako & Aquarius

6. KI BI SAD REKE' (R. Grubišić - Ma. Valković - R. Grubišić) Damir KEDŽO

7. ZADNJA JE MOJA (R. Pilepić - R. Pilepić - A. Valenčić) Tamara BRUSIĆ, Neno PAVINČIĆ i Klapa GROBNIK

8. DOJDI (I. Frleta - M. Bobuš - R. Grubišić) Vivien GALLETTA

9. SERENADA (I. Heller - I. Heller - R. Grubišić) PEŠEKANI

10. DVO-TRI KORAKA OD SUNCA (B. Krajcar - D. Načinović - O. Dešić) Eleonora i Klapa MARETA

11. ČA ČA ČA (A. Valenčić / R. Pilepić - R. Pilepić - A. Valenčić) Sabrina

12. ČIGOVI (R. Pilepić - R. Tadej / R. Pilepić - S. Salečić) Alen POLIĆ i KUD Eugen Kumičić

13. MOJI ŠKOJI (D. Jeličić - D. Jeličić - A. Valenčić) Duško JELIČIĆ

14. CI COCO (T. Obrovac - T. Obrovac - T. Obrovac) RIVERS

15. NIŠ NA SVITU LIPŠE NI'(A. Baša - R. Pilepić - A. Baša) Gina PICINIĆ

16. BAMBOLA (D. Rapotec Ute - R. Pilepić - A. Valenčić) Alen LAZARIĆ

17. MOJOJ HĆERI (M. Bobuš - M. Bobuš - R. Grubišić) Mirjana BOBUŠ i Ženska klapa MARETA

18. POLA SON QUA (B.Krajcar - V. Kuzma - A. Valenčić) Galliano PAHOR

19. LIPO TIĆI MI KANTAJU (N. Milotti - Lj. Bestulić Stanković - A. Valenčić) Vesna NEŽIĆ RUŽIĆ

20. POKORA LJUBAVI (R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Karin KULJANIĆ i Alen VITASOVIĆ

21. ZEMLJA SUNCA, ZEMLJA SNA (A. Baša - D. Načinović - A.Baša) Maja BLAGDAN, Klapa GROBNIK i Ženska klapa MARETA

22. PROŠEĆI SE Z MANUN PO KVARNERU (R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Mirko CETINSKI, Voljen GRBAC i Joso BUTORAC

Članovi ovogodišnjeg MIK-ovog orkestra su: Vladimir Babin (voditelj orkestra, klavijature),Branimir Gazdik (bubnjevi), Ivan Korunić (akustična gitara), Ivan Pešut (električna gitara), Olja Dešić (bas gitara), Vedran Križan (klavijature) i Marin Tuhtan (harmonika i klavijature). Mikovce su glasom pratili Andrej Babić, Amira Hidić, Ana Kabalin i Martina Majerle. Voditelji festvalskih večeri bili su Barbara Kolar kojoj je ovogodišnji MIK bio treći u mikovskoj karijeri i Robert Ferlin koji je na MIK-u od njegovog obnavljanja tj. 1993. godine.


undefined
Duško Jeličić - Dule dobitnik je nagrade za najbolji tekst


Nagrade

NAGRADE PUBLIKE:

1. PROŠEĆI SE Z MANUN PO KVARNERU (R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Mirko CETINSKI, Voljen GRBAC i Joso BUTORAC  

2. POKORA LJUBAVI (R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Karin KULJANIĆ i Alen VITASOVIĆ 

3. NIŠ NA SVITU LIPŠE NI' (A. Baša - R. Pilepić - A. Baša) Gina PICINIĆ 

 

NAGRADE STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA:

1. ZEMLJA SUNCA, ZEMLJA SNA (A. Baša - D. Načinović - A. Baša) Maja BLAGDAN, Klapa GROBNIK i Ženska klapa MARETA

2. CI COCO (T. Obrovac - T. Obrovac - T. Obrovac) RIVERS 

3. POLA SON QUA (B. Krajcar - V. Kuzma - A. Valenčić) Galliano PAHOR 

 

NAGRADA "ZLATNI MIKROFON" ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU (dodjeljuje HR Radio Rijeka)

 Vivien GALETTA, skladba "DOJDI"

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST "LJUBO PAVEŠIĆ" (dodjeljuje Čakavski sabor)

Duško JELIČIĆ, za tekst pjesme "MOJI ŠKOJI"

 

NAGRADA "ROŽENICE" ZA NAJBOLJE ZASTUPLJEN ISTARSKI MELOS (dodjeljuje HR Radio Pula)

Robert PILEPIĆ, skladba "ČIGOVI"

 

NAGRADA NOVOG LISTA"BESEDA" ZA KOMPLETAN DOJAM

ČIGOVI (R. Pilepić - R. Tadej / R. Pilepić - S. Salečić) Alen POLIĆ i KUD Eugen Kumičić

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI ARANŽMAN (dodjeljuje PRIMORSKI RADIO)

Andrej BAŠA, za skladbu "ZEMLJA SUNCA, ZEMLJA SNA"

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENSKI NASTUP (dodjeljuje Radio ISTRA)

Marko TOLJA, skladba "PARTILA JE MALA"

 

NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA (dodjeljuje ISTARSKA RADIO MREŽA)

Damir KEDŽO

 

NAGRADA ZA NAJBOLJEG DOMAĆINA FESTIVALSKE KARAVANE

PRIJELAZNA FESTIVALSKA ZASTAVICA, NAGRADA ZA NAJBOLJEG DOMAĆINA MIKOVSKE KARAVANE (dodjeljuju svi sudionici karavane)

GRAD MALI LOŠINJ

undefined

 Karin Kuljanić i Alen Vitasović na festivalskoj večeri u Novalji


Festivalije

U svojoj 42. godini postojanja, te 36. izdanju, festival "Melodije Istre i Kvarnera", jedini glazbeni putujući festival u Hrvata, publici se predstavio s jednim novitetom. Godina 2006. u povijesti MIK-a ostat će upisana kao godina u kojoj je MIK spojio ČA i modu. Naime, modna je revija postala glavna sastavnica revijalnog dijela svih festivalskih večeri. Modni etno izraz Festivalu dale su kreacije Livija Šimetića i Sandre Fonović Brajković, eminentnih istarskih modnih magova, a nosile su ih Paula Tomić, četvrta pratilja "Model of the World 2006.", Darjana Iljkić, druga pratilja "Miss Turism World 2004.", Ivana Radić, "Miss turizma svijeta Hrvatske 2006.", Ivana Mamilović, "Platinum Model Miss Turism World 2005.", Saša Obrenović, "Mr. Model of the World Primorsko-goranske županije 2006. godine", te Philip Kleva, "Mr. Handsome svijeta 2006.  godine". O čitavom modnom spektaklu ukomponiranom u onaj glazbeni brinuo se Boris Kosmač, kojem to nije bilo i jedino zaduženje na MIK-u 2006. godine. Naime, kako je Kosmač jedan od najboljih hrvatskih imitatora, u "revijalcu" 36. MIK-a publika ga je vidjela i njegovu imitaciju festivalskih uspješnica.

Kako su se Novalja i MIK družili prvi put u životu? Novalja je od silnog uzbuđenja što prvi put u povijesti MIK-a, a ovo mu je 42. godina života i 36. festivalsko izdanje, ugošćuje karavanu, tog, još uvijek jedinog putujućeg glazbenog festivala u Hrvata, dobila najveću temperaturu na Jadranu. Tog, 20. lipnja, u 14 sati izmjerena su joj ravna 32 stupnja Celzijusa, i to, u hladu. Još se jače zagrijala kad je na svojoj rivi privezala katamaran "Mediteran" kojim su mikovci doplovili na otok Pag. Novaljci su im ponudili ono najbolje iz svoje gastronomske ponude, najeli ih i napili, te im uz pomoć pučkih pjevača prezentirali svoju glazbenu baštinu. Riječi dobrodošlice izgovorio je Dominik Kunkera, dogradonačelnik Grada Novalje, a da sve štima k'o urica pobrinuo se organizacijski odbor. Karavanu koja broji oko 120 ljudi, kažemo oko, jer 120 je "startno stanje", a ovisno o destinaciji u koju se festival otputi ono raste ili tek neznatno opada, Novaljci su dočekali izuzetno srdačno. Ponudili su im čuda osvježavajućih jela i pića, no sve uzalud, jer kad je već legendarni voditelj festivala, Robert Ferlin izrekao uvodne riječi, a direktor festivala Andrej Baša i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, razmjenili darove, atmosfera na "Ruži vjetrova", dijelu novaljske rive na kojem je održan festival jednostavno je zakuhala. I sve tako "potna, finjena i zadovoljena" publika je odlučila svoje prvo mjesto u povijesti MIK-a na otoku Pagu dodijeliti Mirku Cetinskom, Voljenu Grpcu i Josi Butorcu i skladbi "Prošeći se z manun po Kvarneru" (Robert Grubišić - Mirjana Bobuš - Robert Grubišić), drugo pjesmi "Niš na svitu lipše nij" (Andrej Baša - Robert Pilepić - Andrej Baša) u izvođenju Gine Picinić, a treće Mirjani Bobuš i Klapi Mareta s kompozicijom "Mojoj hćeri" (Mirjana Bobuš - Mirjana Bobuš - Robert Grubišić).

 

undefined

Pjesmi Zemlja sunca, zemlja sna u interpretaciji Maje Blagdan, uz pratnju klape Grobnik i ženske klape Mareta, stručni ocjenjivački sud dodijelio je prvu nagradu


Riječ pobjednika MIK-a 2006. godine:

"Mikovska tri tenora" ili Joso Butorac, Mirko Cetinski i Voljen Grbac, pobjednici MIK-a 2006. nisu skrivali radost osvojenom nagradom. Mirko Cetinski, istarski tenor, koji iza sebe ima brojne nastupe i na tzv. "starom" i na "novom" MIK-u, a i pregršt nagrada, osobito prvih mjesta kazao je da će pjesma "Prošeći se z manun po Kvarneru" zasigurno dugo, dugo trajati. Veselilo ga je, kaže, nastupati s dva kvarnerska tenora koja izuzetno cijeni, a sam poziv da nastupi na ovogodišnjem MIK-u poslije poduže pauze, vrlo ga je iznenadio, toliko da se u početku nećkao, no kad je čuo pjesmu dileme više nije bilo. "Došao sam, i pobijedili smo", kazao je Mirko.

Voljen Grbac, član Opere kazališta Ivana pl. Zajca također je već stari mikovac, no kao ni Joso Butorac koji je nastupio na svakom MIK-u od 1993. godine, nikad do sad nije se popeo na pobjedničko postolje. Voljena pak veseli što će ova kompozicija vratiti primorsku pjesmu u konobe, a kaže - cilj svakog pravog lokalpatriota jest ponositi se i svojim jezikom, i svojom glazbenom baštinom. Zbog čega bi se na našim feštama i u našim konobama pjevale dalmatinske pjesme, kad mi imamo itekako dobre i autore glazbe, i tekstopisce i aranžere, i izvođače.

 Joso Butorac, prvi glas Novog Vinodolskog, a i šire, u maniri svoje skromnosti i iskrenosti kazao nam je - eto, ja sam s Robertom Grubišićem bio 13 godina u bendu (grupa "Vivak") i ništa, a sad kad pjevam pjesmu koju je on napisao, odmah prvo mjesto, pa se i njemu i Mirjani Bobuš zahvaljujem, kao i Mirku, i Voljenu.

 Sva tri tenora složila su se u ocjeni da je festivalski orkestar MIK-a zasigurno najbolji orkestar među svim festivalskim orkestrima u Hrvatskoj, te najavili daljnju suradnju, kao i videospot za svoj, možemo sa sigurnošću tvrditi, hit.


undefined

Vivien Galletta dobitnica je nagrade za najbolju interpretaciju


undefined

Intenzivna razmjena mišljenja u prostorijama press službe: Danijela Bauk, Slavica Mrkić Modrić, Robert Ferlin i Galliano Pahor.