2008.

undefined

Pobjednici MIK-a 2008 Mario Lipovšek Battifiaca i klapa S O L

Ne pasa šetimana, ne pasaju dvi, a da ova dižgracija od nafte ne skoci gori! A štajun je od MIK-a ča nan svakega pomajica otpire vrata od lita i bi rabilo kakov dir učiniti za vidit špetakul od domaće kancone. Će rabit polovit kakovega boškarina oli tovara, kako zbori pisma stara, za levat se u tu kumpaniju. Kako ki more, inšoma, Festival je zapuha svoju mantinjadu… Na 18. pomajića će se rastegnut jidra u mistu od starih jedrenjaki, Malin Lošinju, i ontrad dalje: u Novi Vinodolski, u Čavle, u Pulu, u Novalju, Višnjan, Krk, Gračišće, Kostrenu i na gran finale dvajsetiosmega u Riku.

MIK08 je ime zvizde-repatice ča bi se ove dana trebala skalati nad Istru i Kvarner. U višnjanskoj zvizdarnici govore da će mirakul od repa biti nakrgan s kantadurkami i kantaduri od rišpeta i figure! Će bit tote starih ribari, dice z naših škoji; će bit ljubavi i dešperije, oprostit će se grihi, tancat će tanki i debeli, će bit nonići i starih mladići, mornari i sake foze laskantanih štorij' ča delaju lipotu od našega svita.

Festivali! Ajme, je ih svih kolori, ma ne kako ča je MIK: vajk u novin veštidu, fešta od štarih užanci ča nan čuva glase domaće, verse i mužiku. Ste gledali mikovske kartuline na Televiziji? Joh, raskantali su se i političari i organizatori! Ne znan ča povidaju zvizde, kakov bi to bija šinjal; će bit da je forši kakova šperanca u điru za bolje življenje, ko nas ove precije od petrolja i od letrike… i sve drugo ča nas čeka ne vrne nazad u pećinu.

Ki pred televizijon, ki na festivalskoj placi: Europsko prvenstvo od baluna i MIK u duetu. Ča bude, će bit… prez kanta u srcu, ča bi bija svit? Na staroj ladonji i tići kantaju:

Za potribu i za lik, je vrime za MIK! (ovako je Danijel Načinović, pod naslovom "MIK08 na ognjinin repon" najavio MIK 2008. godine najavio u festivalskom katalogu.)

A MIK 2008. od 18. do 28. lipnja dvadeset novih kompozicija prezentirao je u deset gradova duž Primorsko–goranske, Istarske i Ličko–senjske županije. Putovanje morem i kopnom mikovska je karavana počela u Malom Lošinju, 18. lipnja. Dan kasnije nastupila je u Novom Vinodolskom iz kojeg je otputovala na Čavle, pa 21. lipnja po prvi put preko Učke, točnije u Pulu da bi 22. lipnja već bila u Novalji na otoku Pagu. S Paga, 23. lipnja preselila se u Višnjan u kojem je svirala, pjevala i plesala nakon 28 godina pauze. Mikovci su u Krku nastupili 24. lipnja, Gračišću 25. lipnja, a 26. lipnja u Kostreni. U Rijeku na generalnu probu došli su 27. lipnja, a finalna večer na Korzu upriličili dan kasnije, u subotu, 28. lipnja.  

 

Skladbe


1. VOLIN TE (M. Domijan - M. Domijan - A. Valenčić) Ivana MAJCAN

2. NIMA VIŠE VELE TRATE (V. Škaron - V. Juretić - Vo. Mlakar) Vedran MLAKAR i Klapa CINQUINA

3. OPROSTILA SAN TI GRIHE (I. Frleta - Lj. Bestulić Stanković - R.Grubišić) Katja BUDIMČIĆ

4. MOJ AMIGO (R. Pilepić - R. Pilepić - R. Grubišić) Neno PAVINČIĆ i Robert MANESTAR

5. LABAIN (B. Barbir - B. Barbir - R. Grubišić) Klapa SOL

6. NAŠ ĐIĐI (D. Golob / V. Kacan - D. Načinović - Pešekani) PEŠEKANI

7. STIJA BIN DA (R. Grbac - R. Grbac - A. Valenčić) Robertino GRBAC

8. MARINERO NERO (M. Tomasović - R. Pilepić - A. Valenčić) Vesna DUHOVIĆ

9. KADI STE SADA (R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Vivien GALLETTA i Voljen GRBAC

10. RIBARSKA FEŠTA (A. Valenčić - N. Peršić - A. Valenčić) Tamara BRUSIĆ

11. DITE S OTOKA (I. Žan - I. Žan - R. Grubišić) Joso BUTORAC

12. NIČEGA SE NE BOJIN (M. Bobuš - M. Bobuš - A. Valenčić) Jozefina i TRIO RIO

13. TEBE VIDIN (D. Jeličić - D. Jeličić - I. Popeskić) Duško JELIČIĆ  

14. PLEŠI DEBELA (E. Maružin - E. Maružin - Gustafi) GUSTAFI

15. PRIHAJAN DOMA (R. Grubišić - Z. Turak / M. Lipovšek - R. Grubišić) Mario BATTIFIACA i Klapa SOL

16. LIPA NOĆ NA KVARNERU (M. Tomasović - R. Pilepić - A. Valenčić) GINA

17. DAJ, DAJ, DAJ (D. Matetić - D. Matetić - A. Vitasović) Alen VITASOVIĆ

18. MENI JE SRCE BLAGOSLOV DALO (R. Grubišić - R. Pilepić - R. Grubišić) Karin KULJANIĆ

19. MOJ NONO MLADIĆ (N. Milotti - Lj. Bestulić Stanković - M. Giorgi) Vesna NEŽIĆ RUŽIĆ

20. STARI RIBAR (R. Grubišić - Z. Marunić - R. Grubišić) Đani MARŠAN

 

undefined

Pripreme za doček mikovaca u Malome Lošinju


Kako je vidljivo iz popisa skladbi, autora i izvođača ovogodišnji Festivala na leđima su iznijele "domaće snage". Osim već provjerenih Mikovaca kao što su Vesna Nežić – Ružić, Joso Butorac, Duško Jeličić, Alen Vitasović, Mario Battifiaca, Jozefina i mnogi drugi, tu je i vječni Đani Maršan, ali i povratnici kao što su Vesna Duhović (nekad Vesna Battifiaca), Gustafi, Tamara Brusić, te Vedran Mlakar. U ulozi debitanata našle su se Katja Budimčić i Ivana Majcan, koje su na Festival stigle s Grobničke skale, te paška Klapa »Sol«. Dakako da su tu i Karin Kuljanić, Gina Picinić, Robertino, Pešekani, Vivien Galletta i Voljen Grbac, a »drito« s »Farme« stigao je i Neno Pavinčić koji je nastupo u duetu s Robertom Manestrom.

Festival MIK imao je i ove godine »modni iskorak«, odnosno modnu reviju. »Mikovski modeli«, za Novi list je kazao Boris Kosmač, čovjek zadužern za "modu na MIK-u" (vlasnik licence Model Hrvatske za Model svijeta, te Miss i Mistera Hrvatske),  redom su poznata modna imena u Hrvatskoj i dobitnici svjetskih modnih priznanja, te lenti na internacionalnim izborima ljepote. Primjerice, Ivana Mamilović (Platinum model Miss turizma svijeta), Saša Obrenović (Model Hrvatske za Model svijeta), Ana Marija Matešić (Miss fotogeničnosti Alpe - Adria), Robert Poretti (Mister turizma svijeta Hrvatska), Ines Jovanović (Miss turizma svijeta Hrvatska), Vesna Kuna (Miss turizma Primorsko–goranske županije). Modeli su nosili večernje haljine inspirirane morem, primorskim i istarskim podnebljem Agencije Sandra, te svečana odijela »Heruc«. Imali su i izlazak u vjenčanicama, a službena kozmetika bila im je ona imena Avon.

Festivalske večeri već 15. godinu zaredom vodio je Robert Ferlin, a na riječkoj finalnoj pridružila mu se je Barbara Kolar.  

undefined 

Hostese - manekenke MIK-a 2008 na novaljskoj pozornici

Nagrade

 

NAGRADE PUBLIKE:

1. Mario BATTIFIACA i Klapa SOL, skladba "PRIHAJAN DOMA" ((R.Grubišić-Z.Turak/M.Lipovšek-R.Grubišić)

2. Vivien GALLETTA i Voljen GRBAC, skladba "KADI STE SADA" (R.Grubišić-M.Bobuš-R.Grubišić)

3. Klapa SOL, skladba "LABAIN" (B.Barbir-B.Barbir-R.Grubišić) 

 

NAGRADE STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA:

1. NIMA VIŠE VELE TRATE (V.Škaron-V.Juretić-Vo.Mlakar) Vedran MLAKAR i Klapa CINQUINA

2. PLEŠI DEBELA (E.Maružin-E.Maružin-Gustafi) GUSTAFI  

3. NIČEGA SE NE BOJIN (M.Bobuš-M.Bobuš-A.Valenčić) Jozefina i TRIO RIO

 

NAGRADA "LJUBO PAVEŠIĆ" ZA NAJBOLJI TEKST (dodjeljuje Čakavski sabor)

Robertino GRBAC za stihove pjesme "STIJA BIN DA"

 

NAGRADA "ZLATNI MIKROFON" ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU (dodjeljuje HR Radio Rijeka)

Đani MARŠAN za izvedbu skladbe "STARI RIBAR"

 

NAGRADA "ROŽENICE" ZA NAJBOLJE ZASTUPLJEN ISTARSKI MELOS (dodjeljuje HR Radio Pula)

Nello MILOTTI za skladbu "MOJ NONO MLADIĆ"

 

NAGRADA NOVOG LISTA "BESEDA" ZA KOMPLETAN DOJAM

Robert FERLIN za petnaestogodišnju voditeljsku izvrsnost na MIK-u

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI ARANŽMAN (dodjeljuje PRIMORSKI radio)

Ivo POPESKIĆ za aranžman skladbe "TEBE VIDIN"

 

NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA 

Klapa SOL za interpretaciju pjesme "LABAIN"

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENSKI NASTUP (dodjeljuje Radio ISTRA)

PEŠEKANI za izvedbu pjesme "NAŠ ĐIĐI"

 

PRIJELAZNA ZASTAVICA FESTIVALA MIK ZA NAJBOLJEG DOMAĆINA FESTIVALA (dodjeljuju svi sudionici festivalske karavane)

OPĆINA GRAČIŠĆE i GRAD MALI LOŠINJ

- posebna pohvala OPĆINI ČAVLE za dodatni trud pri organizaciji Euro MIK-a

- posebna pohvala OPĆINI VIŠNJAN za ponovni susret nakon 28 godina pun topline i neraskidive veze starog i novog MIK-a

 undefined

Gustavi i "Pleši debela" na pulskom Forumu

Festivalije

Oduvijek se zna da mikovci jako dobro pamte mjesta i gradove u kojima su gostovali ne po tome tko je pobijedio, jer valjda već svi znaju da je na ovom festivalu važno sudjelovati, važno i pobijediti, ali je ipak važnije sudjelovati, već po dočecima i ispraćajima, tj. domjencima. Domaćini se trse, pa baš kao što su u Višnjanu karavanu dočekali super, tako su ju i u restoranu »Borgonja« ispratili situ i napitu. Krčani su pak mikovce u dočeku uveli u svijet Frankopana, te su boreći se lukom i strijelom Robertino, Vitasović i Barbir osvojili pršut. Ispračaj je bio samo nastavak hranidbenog lanca, pa su mikovci unatoč priči o Bodulima koja u Krku nikad »ne drži vodu« u Gračišće otišli s puno kila više. (Novi list, 26. lipnja 2008.)

U 7. kolu proljetne nagradne igre Novog lista novu Suzukijevu uzdanicu, model »splash« osvojio je Milan Majstorović iz Rijeke, Rastočine 4. Izvlačenje je održano na stadionu Pomorca u Kostreni u sklopu devete večeri putujućeg festivala Melodije Istre i Kvarnera. Dobitnu omotnicu izvukao je Edi Maružin, frontmen Gustafa, dok su voditelju Robertu Ferlinu u pomoć prilikom izvlačenja utješnih nagrada priskočili ostali izvođači s MIK-a. Komisiju su sačinjavali Silvija Gerc iz marketinga Novog lista kao predsjednica, Davor Golubović, direktor AC Integra i Željka Egredžija, direktorica TZ Kostrena. Javnobilježnički posao obavila je Ana Huserik Zujić.  (Adriana Nezirović u Novom Listu, 27. lipnja 2008.)

Dvojac koji drži sve konce ovogodišnje karavane u rukama i kojima je MIK ponajprije teška šljaka, a onda zabava jer mikovce držati pod kontrolom gore je nego li čuvati vreću buha su tajnica Festivala Kristina Riman, te inspicijent Serđo Dlačić. Kako još uvijek nisu nikog izgubili, zagubili ili pak negdje ostavili, sve čestitke »šljakerskom dvojcu«. Oni pak koji nikad ne stignu na vrijeme na domjenak su dečki iz tehnike, jer dok oni zamotaju svaki kabel i pospreme svaki instrument imaju ravnih desetak minuta do onog trenutka kad inspicijent iz petnih žila viče – karavana kreće.

 undefined

Vesna Nežić Ružić i plesna skupina Art Dance iz Pule na Forumu

Sjećanja

Evo što su nakon finalne večeri MIK-a 2008.  godine Bojani Perhat kazali neki od onih koji su kući ponijeli nagrade:

PEŠEKANI (nagrada za najbolji scenski nastup): Sve u svemu, bilo nam je jako lijepo, a najljepše u Gračišću jer nam je bilo novo i posebno. Nagradu nismo očekivali. Prva tri puta bilo nam je čak i neugodno, no kasnije smo se opustili.

Klapa SOL (nagrada za najboljeg debitanta): Veliko nam je zadovoljstvo i čast nastupati na festivalu kao što je MIK. Ukoliko sve bude u redu, dolazimo i dogodine, a što se tiče nagrade, mišljenja smo da je svaka nagrada na MIK-u vrijedna.

Đani MARŠAN (nagrada za najbolju interpretaciju): Ovo mi je ukupno treći Zlatni mikrofon koji sam dobio od Radio Rijeke. Hvala im iz dubine duše jer je moja interpretacija prepoznata kao vrlo dobra i što da drugo kažem, nego iskreno hvala.

Nello MILOTTI (nagrada »Roženice« za najbolje zastupljen istarski melos): Drago mi je da je kompozicija »Moj nono mladić« dobila »Roženice«, jer otkad se bavim glazbom najdraže mi je korištenje istarskog melosa, i to činim stalno. Moja prva ljubav ipak je Istra.

Robertino GRBAC (Nagrada »Ljubo Pavešić« za najbolji tekst): Tekst pjesme napisao sam u deset minuta, jednostavno je »proključao« iz mene. Nagradom sam jako zadovoljan. To mi je ujedno i prva nagrada u životu. Dodijelili su mi ju stručni ljudi, velika mi je to motivacija i inspiracija za daljnji rad.

Robert FERLIN (Nagrada »Beseda«): Prezadovoljan sam nagradom, ali mislim da su autori oštećeni. Andrej Baša zove me čakavskim baštardom jer miješam sve živo. Shodno tome došla je i ta nagrada. Žao mi je ostalih autora koji su na ovaj način izostavljeni.

Voljen GRBAC i Vivien GALLETTA (druga nagrada publike): Prezadovoljni smo. Bilo nam je jako naporno jer smo paralelno imali probe u kazalištu, a uvečer smo putovali u gradove kojima se održavao MIK. Željeli bismo se zahvaliti gospođi Ozrenki Cukrov iz Centra za žene jer je radi nje Vivien ove godine zasjala u punom sjaju.

 A zanimljivo je bilo čuti i Zlatana Borčića, pasioniranog ljubitelja MIK-a koji već deset godina fotoaparatom "na film" bilježi sve što se na i oko festivala zbiva. Barba Zlatan kazao je: "Fotografijom se bavim od 1948. godine, a od obnavljanja festivala ovo mi je ukupno deseti MIK. Prije toga sam ga pratio u društvu pokojne supruge. Inače po festivalu potrošim oko osam filmova i to me još uvijek drži." 


undefined

Vrli streličari mikovske ekipe Branko Barbir, Robertino Grbac i Alen Vitasović osvojili su u Krku pršut. Desno: Nataša Jurina, predsjednica TZ Grada Krka

undefined

Tamara Brusić i njena ekipa u Kostreni u završnoj figuri

undefined

Folklorna grupa djece iz osnovne škole Višnjan i Limena glazba Višnjan na dočeku u Višnjanu

undefined

Ekipa čeka na početak tonske probe

undefined

Ponovo zajedno nakon trideset godina: Andrej Baša, direktor MIK-a i Gracijano Černeka, suorganizator  MIK-a u Višnjanu . Baša, 70'-tih kao izvođač, Černeka, kao i tada - suorganizator. Uspomene.........