2010.

undefined
Polazak mikovske karavane s Delte

MIK, jedini putujući glazbeni festival u Hrvata ove je godine slavio 46. rođendan i 40. izlazak u javnost. Šestogodišnji predah »zbog zamora materijala« uzeo si je od 1987. do 1992. godine, a onda je iznova zaplovio punim jedrima. Novi MIK, kako ga mnogi nazivaju, svoju 17. turneju počeo je 18. lipnja i s jednodnevnom pauzom putovao je do 26. lipnja. Prvu festivalsku večer održao je u Domu na Čavlima. Dan kasnije, nakon 26 godina vratio se Opatiji bajnoj, a 20. lipnja mikovci su nastupili u Krku. Labinu su se predstavili 21. lipnja, na bakarskom Žalu ribara nastupili su 22. lipnja, a dan kasnije imali dan odmora. Devetodnevnu turneju nastavili su u Gračišću, a okončali 26. lipnja u Rijeci, u Sportskoj dvorani Zamet, u kojoj su i večer prije održali "generalku".Skladbe

1. ZAVAVEK (I. Prajo - B. Randić / A. Kunštek - T. Preradović) Toni MARKOVSKI i Klapa GROBNIK

2. TRIBAŠ MI (R. Funčić - V. Juretić - R. Funčić) Monika PERKOV

3. SCAPOLO ISTRIANO (M. Kronauer Candotti - M. Kronauer Candotti-M. Kronauer Candotti) Mario KRONAUER CANDOTTI

4. LUČIJA (L. Bartoniček - L. Bartoniček - L. Bartoniček) Lado BARTONIČEK

5. MENE ZOVE PLAVO MORE (A. Justić - I. Hriljac - A. Justić) Klapa GROBNIK

6. DVI BARKE (I. Frleta - Lj. Bestulić Stanković - R. Grubišić) Katja BUDIMČIĆ

7. HAJDEMO DRAGA (trad. / I. Prajo - I. Prajo / trad. - T. Preradović) Alen POLIĆ i VIS JABUKA

8. NIGDI NIJ' LIPO KO DOMA(R. Pilepić - R. Pilepić - R. Grubišić) Tamara BRUSIĆ i Klapa GROBNIK

9. LIPA SI (R. Grbac - R. Grbac - A. Valenčić) ROBERTINO

10. KOLAJNA (R. Grubišić - Ma. Valković - R. Grubišić ) Vivien GALLETTA

11. BODULI SU DUŠA OD KVARNERA (B. Barbir - B. Barbir - R. Grubišić) Klapa SOL

12. NE GOVORI DA SAN TI JEDINA (M. Tomasović - R. Pilepić - A. Valenčić) Lidija BAČIĆ i Klapa GROBNIK

13. LIMENA GLAZBA (D. Jeličić - D. Jeličić - I. Popeskić / J. Forembacher / D. Jeličić) Silvana, Duško JELIČIĆ i Puhački orkestar LOVRAN

14. NEČ TI MORAN POVIDAT (R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Mirjana BOBUŠ

15.  TVOJ SLATKI GRIH (R. Grubišić - M. Bobuš - R. Grubišić) Karin KULJANIĆ

16. NAJBOJE LETO (V. Škaron - V. Juretić - I. Popeskić) Ibrica JUSIĆ

17. TO SAN TI JA (M.Tomasović-R.Pilepić-A.Valenčić) Vesna NEŽIĆ RUŽIĆ

18. MOGLO NAN JE LIPO BIT (A. Baša - R. Pilepić - A. Baša) GINA

19. KVARNERSKI RAJ (Z. Trubić - R. Pilepić - A. Valenčić) Voljen GRBAC, Lorenza Anna PUHAR i Antonio KRIŠTOFIĆ

20. ISTRA MATI MOJA (B. Krajcar - B. Krajcar - M. Giorgi) Lidija PERCAN i Alen VITASOVIĆ


U konkurenciji Festivala Melodije Istre i Kvarnera 2010. godine našlo se dvadeset kompozicija, dosta debitanata, podosta povratnika kao i doajena, kako među izvođačima, tako i među autorima skladbi. Listu debitanata počet ćemo s Ibricom Jusićem, te dodati Tonija Markovskog, sedamnaestogodišnjaka iz Viškova, koji se nagradama okrunio već na Mostarskom, te Ohridskom festivalu. Mikovskim »prvi razred« pohađaju još i Labinjan Mario Kronauer Candotti koji se publici predstavio pjesmom pisanom na talijanskom jeziku, te Monika Petrov, na Festivalu »Grobnička skala« nagrađena nagradom za najbolju interpretaciju. Povratnik na MIK je Alen Polić, ali ni ovaj put nije došao sam. Pratio ga je zlobinjarski VIS Jabuka, sastavljen od stanovnika rodnog mu Zlobina. Lado Bartoniček, čija je pjesma s prošlogodišnjeg MIK-a jedna od najvrćenijih na radio postajama, Katja Budimčić, Lidija Bačić i Gina Picinić mladež je ovogodišnjeg festivala, a u kategoriju doajeni svrstat ćemo Lidiju Percan i Alena Vitasovića koji pjevaju u duetu, Voljena Grpca koji ovaj put nije nastupio s Vivien Galletta već s Lolom i Antoniom, Vesnu Nežić Ružić, Karin Kuljanić, Mirjanu Bobuš, Duška i Silvanu Jeličić koje je pratilo trideset članova Lovranske limene glazbe, potom već spomenutu Vivien u solo izdanju, pa Robertina Grpca i Tamaru Brusić. MIK ne može bez klapa pa su Klapa Sol i Klapa Grobnik osim solo nastupa pratili i neke od interpretatora.

Preko sto članova brojila je i ovogodišnja »ča karavana«, a razlika između najmlađeg i najstarijeg interpretatora, iznosila je 59 godina. Proletjevši ovogodišnjim mikovskim stihovima donijeli smo zaključak kako je ovaj MIK bio podvučen lokalpatriotizmom, a proletjevši notama konstatiramo da je među 20 kompozicija svatko mogao naći onu po svom guštu. Festival su od prve do zadnje večeri vodili Helena Šipraka i Mario Lipovšek Battifiaca.


undefined

Antonio Krištofić, Voljen Grbac i  Lorenza Anna Puhar izvode pjesmu Kvarnerski raj


Nagrade

NAGRADE PUBLIKE

1. BODULI SU DUŠA OD KVARNERA (B. Barbir - B. Barbir - R. Grubišić) Klapa SOL

2. MOGLO NAN JE LIPO BIT (A. Baša - R. Pilepić - A. Baša) GINA

3. NIGDI NI LIPO KO DOMA (R. Pilepić - R. Pilepić - A. Valenčić) Tamara BRUSIĆ i Klapa GROBNIK

NAGRADE STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA

1. DVI BARKE (I. Frleta - Lj. Bestulić Stanković - R. Grubišić) Katja BUDIMČIĆ

2. TRIBAŠ MI (R. Funčić - V. Juretić - R. Funčić) Monika PETROV

3. ISTRA MATI MOJA (B. Krajcar - B. Krajcar - M. Giorgi) Lidija PERCAN i Alen VITASOVIĆ


NAGRADA "LJUBO PAVEŠIĆ" ZA NAJBOLJI TEKST (dodjeljuje ČAKAVSKI SABOR)

Ljubici BESTULIĆ STANKOVIĆ za stihove pjesme "DVI BARKE"


NAGRADA "ZLATNI MIKROFON" ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU (dodjeljuje HR RADIO RIJEKA)

Vivien GALLETTA za izvedbu pjesme "KOLAJNA"


NAGRADA "ROŽENICE" ZA NAJBOLJE ZASTUPLJEN MELOS ISTARSKI MELOS (dodjeljuje HR RADIO PULA)

Bruno KRAJCAR za skladbu "ISTRA, MATI MOJA"


NAGRADA NOVOG LISTA "BESEDA" ZA CJELOKUPNI IZRIČAJ KOJI NA NAJBOLJI NAČIN PROMOVIRA NAŠ KRAJ I NJEGOVU TRADICIJU

HAJDEMO DRAGA (trad./I.Prajo-I.Prajo/trad.-T.Preradović) Alen POLIĆ i VIS JABUKA


NAGRADA ZA NAJBOLJI ARANŽMAN (dodjeljuje RADIO ISTRA)

Mauro GIORGI za aranžman skladbe "ISTRA, MATI MOJA"


NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA (dodjeljuje ISTARSKA RADIO MREŽA)

Monika PETROV, skladba "TRIBAŠ MI"


NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENSKI NASTUP (dodjeljuje DOMAĆI RADIO)

Alen POLIĆ i VIS JABUKA, skladba "HAJDEMO DRAGA"


NAGRADA NAJBOLJEM DOMAĆINU FESTIVALA MIK (dodjeljuju svi sudionici mikovske karavane)

OPĆINA GRAČIŠĆE


undefined

Alen Polić i Ansambl Jabuka


Festivalije

Opatijska promenada - Opatijci su mikovsku karavanu jučer oko šesnaest sati dočekali ispred Hotela Imperial. Bušić simo, bušić tamo, pa u promenadu. Zašarenili su i probudili staru damu združenim snagama mikovci, članovi Kluba 60+ i Limena glazba Lovran. Prošetavši do hotela Kvarner bili su prava atrakcija i za uši, i za oči. (...)

tijska promenada - Opatijci su mikovsku karavanu jučer oko šesnaest sati dočekali ispred Hotela Imperial. Bušić simo, bušić tamo, pa u promenadu. Zašarenili su i probudili staru damu združenim snagama mikovci, članovi Kluba 60+ i Limena glazba Lovran. Prošetavši do hotela Kvarner bili su prava atrakcija i za uši, i za oči. (...)

Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije iskazao je zadovoljstvo konačnim povratkom MIK-a Opatiji, jer kako reče – nije bilo sve ove godine lako gledati kako karavana prolazi, a u Opatiju ne svraća. Eto, konačno se vratila Opatiji bajnoj! (...)

Na svakom kantunu ljubilo se, tapšalo po leđima i rukovalo, jer ipak na MIK-u i oko MIK-a svi svih znaju, a ako i ne, to brzo promijene. Sve u svemu, MIK se u Opatiju vratio na velika vrata i u velikom stilu. Činjenica da nije zapjevao na Ljetnoj pozornici gdje je prvobitno trebao, ali mu je kiša pomrsila račune pa je preseljen u Hotel Kvarner, samo je dala dodatnu čar ovom putujućem raspjevanom festivalu. Snalaze se mikovci jednako dobro i na trgu, i na rivi, i u dvorani, i na velikoj, i na maloj pozornici, a bogme i pod kristalnim lusterima. Ne jednom već više puta čuli smo u publici – altroke »Dora«. Ne iznenađuje, jer tko će kome ako ne svoj svome. (S. Mrkić Modrić, Novi list, 20. lipnja)


Gračišće zna - Doček kakav karavani priredi Gračišće, razlikuje se od bilo kojeg dočeka viđenog u ostalim gradovima. na čelu domaćina uvijek stoji Ivan Nino Mijandrušić, načelnik Općine, a potom slijede i folkloraši odnosno »Kosirići«, i Limena glazba sastavljena od Pazinjana i Labinjana, pa karoce, old timeri, pa i riječke snage – Krimejski feštari i kad se sve to združi, nastaje urnebes. Kao na tzv. starim MIK-ovima u Gračišću su prije natjecateljskog dijela nastupili amateri, a publiku oduševili polaznici gračaškog DV Grozdić. Prepuna stara placa, u kojoj su se tribine skoro pa ljubile s nebom, također je prizor koji se rijetko gdje vidi. Sve u svemu, to Gračišće je zbilja posebno. (S. Mrkić Modrić, Novi list, 25. lipnja)


Najmlađe mikovske noge - U pratnji Voljena Grpca nalaze se najmlađi MIK-ovci. Ona se zove Lorenzza Ana Puhar, od milja Lola, a on Antonio Krištofić. Lola ima jedanaest godina i živi u Rovinju, a Antonio, također jedanaestogodišnjak ali živi u Matuljima. Na MIK-u im je kažu – baš fora, a Voljen je super lik. Onaj koji nema baš puno više godina od Lole i Antonija je sedamnaestogodišnji Toni Markovski koji ne prati nikoga, već njega prati Klapa Grobnik. Toni je srednjoškolac s Viškova, a za svoje mjesto pod mikovskim suncem bori se kompozicijom »Zavavek, lipa moja«. Definitivno – dečko koji plijeni i glasom, i osmijehom.

Najstarije mikovske noge - Čudna su ta mikovska kola. U njih se s jednakim guštom ukrcaju i mlade, i stare noge. One definitivno najstarije plešu i pjevaju s Alenom Polićem, a zovu se VIS Jabuka. Dakle, kad Alenovim godinama pribrojimo one gospođe Zdenke Golik, pa one gospođe Dragice Kolombo, pa godine Ivana Polića i Zvonka Kružića rezultat glasi 271 godina. Toliko ih jedva nabroji čitav Duletov puhački orkestar. A ako tim godinama dodamo i 47 koliko ih ima njihov »prateći gramofon« kojeg je Ivan Polić, kaže 1963. godine kupio za 17 dolara, onda dolazimo do broja 318. Tako stari, a tako mladi! Tvrde da je za to zaslužan čist zlobinjarski zrak.

MIK ljepota - Mik je po mnogočemu specifičan glazbeni festival, pa nikakvo čudo što se njegove hostese razlikuju od hostesa drugih festivala. Šesne, simpatične i odjevene u narodne nošnje s područja Primorsko-goranske županije – Petra Borovac, Tanja Kanazir, Ana Maršanić, Maša Maras i Tanja Kalčić, plijene pažnju kud god krenu i brhan okrenu.

Duletove retro gaće - Dule Jeličić ili Dule Bonaca i u ova krizna vremena nastavlja darivati ženski dio mikovske karavane. Još 1993. godine počeo je s tangama da bi se ove godine vratio iskonu. Ali, tange su godinama narasle i postale skoro pa pumperice. Dule kaže da slijedi trendove. Kako je sad u modi retro i on poklanja retro gaće.

Blaženi Fran Hreljan - To ni za poverovat, mikovci, zvicijani, a su – jako su, ovo leto ne plaću ni zato ča njin je zima, ni zato ča njin je naporno, ni zato ča njin tu i tamo akustika va dvoranah ni po volji, leh za Franon Hreljanon. A ki j ta? E, pa on je Fran Kružić s Hreljina, šofer od Autotroleja ki j' lani karavanu peljal. To van je valjda bila jubav na prvi pogled, on se j' zaljubil va mikovci, oni va njega i od milja su ga nazvali Fran Hreljan zvan Čamuša. Sad da gremo zač Čamuša i kako, nikad ne bi finili. Ono ča j bitno je to da su mikovci bili van sebe kad su videli da za timunon od busa ne sedi Fran leh neki drugi čovik. Morda ta brižan čovičić i ni bil tako loš kako su to oni napovedali, ma sedno su ga referendumom uspjeli zamenit. Z Autotroleja su njin poslali zamenu, ma sopeta ne Frana, mada i ov put Hreljana. Će Boro opstat, teško j reć aš mikovci su zadrti, kad zašpiče, špiče do kraja. Ma koda ima šansi, aš ako niš drugo baren je prijatel od tuliko obožavanoga Frana. Ča j ta mikovska jubav. To j' čudo!

Zaboravna Lea - Lea Domijan Fišter, glavna od festivalskoga pressa od silnoga j dela pozabila čestitat matere rojendan na vrime, pa bake Lide va Senj šaljemo čestitke va hćerino ime.

Jurićeva većer - Kad mu j' celi Žal ribara zapjeval »Sretan rođendan ti...« ja san mislel da će mu srce puknut od radosti, rekao nam je Alen Polić komentirajući osamstotinjak glasova koji su na kraju mikovske noći u Bakru Ivici Poliću zvanom Jurić, Alenovom ocu i jednom od četvoro iz pratećeg mu VIS-a »Jabuka«, čestitali rođendan. Ako se tomu pridoda i pobjeda u Bakru, onda nikakvo čudo što je 271 godinu stara ekipa sa Zlobina sve nazočne na domjenku zabavljala do kasno u noć. Istina, to čine i inače, ali ovaj put imali su i harmoniku. Tko svira? Pa, Jurić. Tko bi drugi?


undefined

Lidija Percan i Alen Vitasović


Sjećanja

"Mi smo glazbeni most između Istre, Primorja i Dalmacije", naslov je razgovora s Brankom Barbirom, "frontmenom" Klape Sol, pobjednice MIK-a 2010. godine, što ga je Novi list objavio 29. lipnja 2010. godine. U tekstu stoji - Vanja Fabijanić, Dražen Crljenko, Dalibor Fabijanić, Dario Grašo, Davor Dobrijević i naš sugovornik – Branko Barbir, voditelj Klape Sol, dečki su koji su osvojili publiku ovogodišnjeg MIK-a. Na ovaj su nomadski festival došli prvi put 2008. godine pjesmom »Labain« i odmah dohvatili treće mjesto. Ni s lanjskom kompozicijom »Škapular« nisu loše prošli, a ovogodišnja »bodulska himna« osvajala je na prvo slušanje. Barbir kaže da su se nadali dobrom plasmanu, ali prvom mjestu tek nakon prve tri festivalske večeri.

- Znali smo da imamo dobru pismu, vjerovali smo u nju. Jednostavno pisma ima dobru vibru i prenosi je na one koji ju slušaju. Publika ju osjeća, kazao je Barbir i dodao kako nastupaju na mnogim festivalima, ali im MIK ima posebnu draž. U mikovsku su karavanu dospjeli sasvim slučajno, odnosno Robert Grubišić im je bio poveznica, pjesma »Labain« ulaznica, a MIK odskočna daska.

- Klapu smo osnovali još 1997. godine. Kad smo odlučili eksperimentirati i malo iskoračiti iz klapskih voda otišli smo Grubišiću u studio snimiti »Labain«, on nam je preporučio MIK, i tako je to krenulo. U tri godine postali smo poveznica ili most između Istre, Primorja i Dalmacije. Mi smo paška klapa, a na Pagu se neki osjećaju Primorcima, neki Dalmatincima tako da smo uistinu poveznica između te dva osjećaja pripadnosti, kaže Barbir i dodaje da Klapa, koja iza sebe ima već dva CD-a »O, more« i »Škapular«, nakon MIK-a kreće na Splitski festival, ali se na Kvarner vraća vrlo brzo. Točnije u srpnju na Hrvatski festival klapa i mandolina što će se održati u Opatiji. Otvorili su oni i bakarsko »Margaretino leto«, a kako reče Barbir – ma mi smo klapa koju svi boduli vole. S njima smo i u teškim i u sretnim trenucima.

Poslat će paški glazbeni brend pjesmu i na idući MIK, jer i oni su postali »na MIK navučeni«, a na upit koja je njima bila najbolja, a koja najdraža pjesma s ovogodišnjeg MIK-a, a tko domaćin Barbir odgovara:

- »Hajdemo draga« Alena Polića i njegove vanserijske pratnje. Zato što obožavam spoj starog i novog, a ti ljudi iz VIS-a »Jabuka« ne samo svojim godinama, već i mladim duhom jednostavno plijene. To što nam je došao pun autobus navijača s Paga baš u Gračišće odgovor je na pitanje gdje je fešta najbolja. (Slavica Mrkić Modrić)

undefined

Početak festivalske večeri u Bakru, gradonačelnik Tomislav Klarić i direktor festivala Andrej Baša u društvu voditeljice Helene Šipraka, voditelja Marija Lipovšeka Battifiace i hostesa